Reenacting Lizica Codreanu


Cand: 18 Nov 2014
Ora:18.30
0
630

Centrul Național al Dansului București (CNDB) ne aşteaptă marţi, 18 noiembrie, ora 18.30 la Cinemateca Union la evenimentul Reenacting Lizica Codreanu, ce va include discuții, proiecție video și de fotografii inedite cu şi despre coregrafa și dansatoarea avangardistă, activă în Franţa anilor 20-30, Lizica Codreanu.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuși a confecționat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu gymnopediile lui Erik Satie la picup și a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acțiunea, purtând altminteri un caracter privat, a fost documentată de Brâncuși cu ajutorul unui Thornton Pickard cu burduf și cremalieră, rezultând un număr de șapte imagini. În 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicăi Codreanu după imaginile din 1922 și îi propunea Vavei Ștefănescu un reenactment aparent imposibil: să refacă dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie.

Ediția din noiembrie a programului Hors les Murs, organizat de Centrul Național al Dansului București, propune așadar o reîntâlnire încrucișată cu Lizica Codreanu pe de o parte, iar pe de altă parte cu Vava Ștefănescu și Cornel Mihalache, într-o sesiune de discuții cu cercetatoarea Doina Lemny, moderate de Igor Mocanu. Bineînțeles, nu înainte de a revedea reînscenarea dansului creată în 1996(CNDB).

Reenacting Lizica Codreanu este un eveniment realizat de Centrul Național al Dansului București în cadrul programului Hors les Murs în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme din România – Cinemateca Română, cu sprijinul Editurii Vellant.

 

Cinemateca Union, unde va avea loc evenimentul, se află pe str. Ion Câmpineanu, nr.21.

Preţul unui bilet este de 15 lei/ 10 lei redus.

Pentru mai multe informaţii despre Lizica Codreanu, consultaţi pagina evenimentului.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here