Recomandări pentru weekend-ul 21-22 noiembrie

0
890

Teatru, o ultimă plimbare de toamnă înainte de sosirea frontului de aer rece, cărți care fac figură bună  și acasă, în fotoliu, și în RATB, în drum spre cinema, muzică și pulsul culturii pop în articole mai subțiri sau mai grosuțe – pe scurt, weekend-ul 21-22 noiembrie 2015. 

Noiembrie, decembrie, ianuarie, lunile în care filme cu premii asigurate ajung în România. La acest sfârșit de săptămână nu ne sunt oferiți candidații tipici de Oscar; este însă vorba de filme care nu lasă indiferenți nici criticii, nici publicul. Primul pe listă e By the Sea, al Angelinei Jolie, un proiect de suflet, cum ar spune românul, o radiografie a unei căsnicii în care protagonist este cuplul Jolie-Pitt. Convinge talentul actriței de cealaltă parte a camerei de filmat? Om viziona și om vedea.

O altă franciză își ia rămas bun printr-o a doua parte a celei de-a treia părți: The Hunger Games: Mocking Jay. Revista Vogue US o are pe Jennifer Lawrence pe copertă; un interviu în care actrița este amuzantă și autentică, cum altfel, plus un articol care militează pentru o nominalizare la Oscar și mașinăria perfectă de marketing a fost pusă în funcțiune. Filmul e de neratat pentru fani și cea mai bună opțiune pentru iubitorii de blockbustere până la noul Star Wars. Bonus: o alternativă la interviul din Vogue. 

Dacă aceste filme își declară seriozitatea la modul cel mai serios, avem în program și un film care, deși proiectat în cadrul unui festival extrem de serios (Cannes), își recunoaște cu seriozitate lipsa seriozității: Testamentul nou nouț. Dumnezeu nu a murit, dar omenirea s-ar putea să nu fie la fel de norocoasă, dovada că nimeni, dar nimeni, nu ar trebui să se pună rău cu un copil. Du-te la film și mă vei înțelege.

Nu vrei filme, vrei teatru? Ce zici de Poezia visului, în regia lui Miriam Răducanu, cu Lari Giorgescu? Spectacolul hibrid (poezie, teatru, dans) este un proiect îndrăzneț, care șterge limitele dintre realitate și legendă, dintre vis și trezie. Duminică, la Unteatru, de la 19:00.

Duminică poți fi mai activ, să ignori frigul sau să profiți de ultimele ore însorite (după caz) hoinărind pe dealurile Bucureștilor. Startul plimbării lejere de 6 kilometri se dă la ora 11:00 în Piața Unirii.

Ți-a atras atenția narațiunea plastică, experimentală a Silvinei Ocampo? Du-te și caută Promisiunea (și nu numai) la Gaudeamus. O ocazie de a te dezlipi de Facebook pentru o zi, în favoarea unei călătorii amețitoare pe firul memoriei înșelătoare în jurul căreia ne construim identitatea. Dacă Silvina Ocampo nu ți se pare substitutul perfect al rețelelor de socializare, arde-o hipster și citește despre Facebook-ul de acum 400 de ani.

Pentru a suplini lipsa expozițiilor din listă, îți propun un tur de muzeu din perspectiva exponatelor. Dacă mai asculți și ultima melodie a lui Adele, weekend-ul tău va căpăta cu siguranță aroma specifică sfârșitului de toamnă: dulce-amăruie. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here