Reality Bites – despre rebelii obligati sa se maturizeze

0
1453

In regia lui Ben Stiller, Reality Biteseste un film din 1994 bazat pe dialog, care interogheaza gasirea celei mai fericite cai de a parasi lipsa de responsabilitati practice a absolventului de facultate si de a metaboliza presiunile sociale ale maturitatii.  Povestea este croita in jurul a patru tineri din tipologii diferite, fiecare cu propriile raspunsuri si incercari.

Imediat ce va absolvi facultatea, sefa de promotie,  Lelaina (Winona Ryder) ajunge intr-o situatie nedreapta. Dupa ce isi va pierde locul de munca din pricina unor diferente ideologice, cautarea unui nou job va scoate la iveala o lume in care tot ceea ce pare sa faca diferenta este a fi omul potrivit la locul potrivit. Lelaina afla ca individul trebuie sa se adapteze sistemului, viceversa este imposibila.

Troy este nonconformist, artist si foarte incapatanat, provine dintr-o familie care a depasit multe probleme. Personajul interpretat de Ethan Hawke nu este dispus sa accepte nici un fel de compromis, el este rebelul. Este insa clar ca aceasta atitudine nu ii va face viata deloc usoara.           

Celelalte doua personaje Vickie si Sammy apar ca ipostaze complemetare ale celor doi actori principali, fiecare ilustrand, insa, momente ale vietii care nu ii ocolesc decat pe putini dintre noi. Desi cei doi reusesc sa se integreze in societate, sub eticheta unui loc de munca stabil, sunt angoasati din cauza alegerilor cuminti.

Filmul lui Stiller, poate una dintre cele mai serioase productii ale sale, reuseste sa  surprinda foarte bine anii 90’ intr-o confruntare actuala oricarei generatii: contactul brutal al celor patru cu viata reala si cu problemele specifice adultului.

Confruntarea reprezinta momentul unei inflexiuni: realitatea isi va schimba total fata, iar necesitatea unei adaptari la noul real capata o importanta aproape dramatica. Pentru ca niciunul nu este dispus sa renunte la propria sa indentitate de dragul unei aplatizari intr-un cotidian neprietenos, rece si chiar ostil, cei patru cauta raspunsuri,  solutii, o cale prin care sa pastreze ce iubesc la ei si la ceilalti intr-o simbioza cu asteptarile exterioare.

Un film fidel realitatii, care nu se blocheaza la simple descrieri ale unor situatii ce par fara scapare. In ciuda anxietatii personajelor si crizelor de identitate, Reality Bites este un film optimist, pe parcusul caruia prietenia, ironia si vitalitatea tineretii par capabile sa invinga orice obstacol.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here