Promised Land – nu chiar promitator

0
533

Filmul lui Gus Van Sant este, contradictoriu cu titlul, puțin promițător. Povestea lui Steve Butler (Matt Damon), angajat la Global, o corporație ce lucrează în industria energetică, a stârnit reacții diverse și chiar aprinse. S-a discutat, de exemplu, că filmul ar fi fost parțial finanțat de magnații industriei petroliere sau că ar avea un puternic mesaj propagandistic.   

Steve Butler este recrutat de Global Cross Power Solution, pe baza experienței sale de a convinge oamenii să-și vândă satele/orașele acestei companii, specializată în extragerea gazului natural. Deși metodele folosite nu sunt tocmai sigure, compania mizează pe exploatarea sărăciei și ispita banilor pentru a-i determina să-și dea acordul pentru a le fi folosită proprietatea în scopul extragerii gazului. Puterea de convingere și retorica spirituală ale lui Steve joacă un rol important în această manevră.

Prima misiune ca lucrător pentru Global a lui Steve este cumpărarea locuitorilor unui orășel rural unde este trimis împreună cu Sue Thomason (Frances McDormand). O muncă de rutină – ce ar fi trebuit să dureze două-trei zile – este incomodată de rezistența majorității locuitorilor la invadarea orășelului lor cu metode poluante. Steve se dovedește incapabil de a face față opoziției pensionarului Frank Yates, care a atras de partea sa mare parte din locuitori.

Scenariul, co-scris de Matt Damon și John Krasinski – scriitorul versiunii americane a serialului The Office – este puțin credibil și puternic previzibil. Confruntat cu rezistența cetățenilor și cu probele la care-l supune propriul angajator, Steve Butler progresează – în mod previzibil – spre schimbarea radicală a atitudinii. I se deschid, cum s-ar zice, ochii, spre propria viață și este dezamăgit de ce vede. La sfârșit, el devine opusul persoanei care ne este înfățișată la început. Cu toate că Global câștigase lupta pentru cumpărarea locuitorilor, Steve le ține un discurs lacrimogen – presărat cu amintiri din copilăria petrecută la țară – menit a le arăta adevărul și a-i aduce concedierea din Global. Însă, în mod trivial și neconvingător, Steve se dovedește câștigător: se debarasează de o slujbă nesatisfăcătoare la nivel personal și câștigă inima unei învățătoare.   

Promised Land este o nereușită pe toate planurile filmice – și chiar social-uman. Scenariul este neverosimil, personajele sunt slab dezvoltate, situațiile de viață și portretizarea orășenilor sunt monstruoase. Intenția de a realiza un film credibil și revelator – chiar educațional – despre metodele neortodoxe ale mega-companiilor energetice de a cumpăra oameni s-a soldat cu eșec. Din această intenție nu a rămas decât un film ce tratează în mod superficial o temă de actualitate.

Din această ușurință a abordării și din adoptarea unei poziții clar definite împotriva companiilor precum Global s-a născut multitudinea de păreri contractorii privitoare la mesajul filmului Promised Land. Însă, indiferent de sursele de finanțare sau de mesajele propagandistice, din punct de vedere artistic, filmul este un insucces întristător. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here