Premiile Astra Film Festival 2013

0
589

Astra Film Festival 2013 (AFF), cel mai vechi festival internaţional de film documentar din România şi din regiune, a adunat 1.350 de filme din peste 70 de ţări ale lumii la cele cinci categorii ale ediției aniversare de 20 de ani.

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunţate filmele câştigătoare ale acestei ediții, în urma deliberării juriului format din Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER). 

Matthew’s Laws (regia: Marc Schmidt) a câştigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arată până unde poate merge birocraţia nemiloasă a statului protector.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria „Internațional” i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere şi despre modul în care aceasta înfruntă demonii trecutului din propria familie.

Pentru că Şerban Oliver Tătaru ridică o problemă universal valabilă, și anume modul în care deciziile părinţilor influenţează viitorul copiilor, filmul său, intitulat Anatomy of a Departure, a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria „Central & Eastern Europe”.

În numele primarului (regia: Anca Hirţe) a fost răsplătit cu Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria „Romania”. Filmul este o analiză fără ostentaţie a relaţiei dintre oamenii simpli cu autoritatea.

Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria „Student” i-a revenit filmului Clinical Romance (regia: Elke Margarete Lehrenkrauss), care aduce în prim-plan o întrebare global dezbătută: poate fi reaprinsă flacăra unei relaţii imposibile?

Little Land (regia: Nikos Dayandas) a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din categoria „Eco-CinematogrAFF”, pentru faptul de a destăinui sensul profund al ecologiei.

Imaginile răvăşitoare şi experienţa emoţionantă a convins juriul să ofere Premiul pentru imagine din categoria „Romania” filmului Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan).

Cazul scriitorului Tănase din perioada ceauşistă, transpus cinematografic de Ionuţ Teianu în filmul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, a fost răsplătit cu Premiul special acordat documentarului românesc.

Pentru imaginile emoţionante care provoacă meditaţie până la transă, Man Made Place (regia: Yu-Shen Su) a fost recompensat cu Premiul pentru imagine din categoria „Student”. Filmul reprezintă un documentar despre tranziţia oraşelor, a regimurilor politice, a civilizaţiilor.

————————————————————————————————————–

Secțiunile AFF în 2013 au fost: „Internațional” (9 filme selectate), „Central and Eastern Europe” (9 filme), „Romania” (10 filme), „Student” (13 filme), „Eco Cinematograff” (8 filme). Alături de categoriile filmelor intrate în competiție, au existat și secțiuni speciale: „Retro20” (10 filme), „Incredibil” (4 filme), „Made in Romania” (12 filme).
 
Sute de profesionişti s-au adunat anul acesta la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate în România în ultimele două decenii. Conferinţe, mese rotunde, sesiuni de masterclass, retrospective, concerte şi expoziţii au întregit programul ediţiei din 2013.
 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here