Poulet aux prunes


Premiera: 10 February 2012
0
622

Poulet aux prunes este ultimul film al regizoarei de origine iraniana Marjane Satrapi, autoarea filmului de animatie Persepolis, foarte apreciat de critici si public. La fel ca in Persepolis, Satrapi isi extrage inspiratia din istoria familiala si pentru Poulet aux prunes: lui Nasser Ali Khan, unchiul ei, un virtuoz violonist din Iranul anului 1958, i se frange inima dupa ce sotia ii distruge in urma unei dispute instrumentul favorit.

Ali Khan incearca sa il inlocuiasca fara succes cu un alt instrument cu sunet comparabil, dar nu reuseste si ia decizia sa moara. In lipsa muzicii asa cum o stia, Khan paraseste lumea dupa opt zile. Filmul este de fapt povestea celor sapte zile dintre cele doua momente, in care Khan traieste reverii pline de melancolie si de bucurie, flash-back-uri din copilarie sau momente petrecute cu oamenii apropiati, dar si flash-forward-uri in care apar copiii sai peste ani. La sfarsitul celor sapte zile, privitorul intelege sensul mai profund al alegerii lui Khan. Povestea pare foarte trista, in fapt este un amestec de tristete si umor in dozele potrivite, cat sa se obtina un "entertainment" de buna calitate.

In film joaca in rolul principal Mathieu Amalric (James Bond: Quantum of Solace, Le scaphandre et le papillon si Tournee), actor si regizor francez  foarte interesant – aici am scris despre penultimul lui film, dar si Maria de Medeiros, pe care personal n-am mai vazut-o intr-un film de prea mult timp, de la Pulp Fiction (1994), Chiara Mastroianni si Isabella Rossellini.

In distributie se afla si romanca Rona Hartner, care s-a alaturat companiei actoricesti cu pedigree din Poulet aux prunes (si aici ma refer la faptul ca atat Mastroianni, cat si Rossellini, provin din familii in care ambii parinti au lucrat in lumea filmului).

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here