Pina


Premiera: 09 September 2011
0
650

In avanpremiera joi, 9 septembrie, la CinemaPRO si, apoi, de vineri in premiera la Movieplex si CinemaPRO, va rula documentarul regizorului german Wim Wenders despre dansatoarea-coregrafa contemporana Pina Bausch. Poti vedea mai jos fragmente din film si trailer-ul.

Filmul are o frumusete stilistica exceptionala data, neasteptat pentru cei care se opun 3D-ului, in mare masura de filmarea in trei dimensiuni, care augmenteaza adancimea si poezia secventelor de dans. Wenders a filmat pentru documentar coregrafiile originale ale Pinei impreuna cu compania ei de dans, Tanztheater Wuppertal.

Pina Bausch este una din creatorii teatru-dansului (Tanztheater), o forma de expresie artistica ce uneste miscarea, vorbirea si muzica distantandu-se de forma clasica a dansului si apropiindu-se de referinta realitatii. Tanztheater-ul a ajuns la maturitate in Germania anilor '70, fiind inspirat de expresionismul german din anii '20.

Daca nu sunteti familiarizati cu opera Pinei Bausch per se, s-ar putea sa fi vazut filmul Hable con ella , unde apar doua mostre de dans coregrafiat de Pina. Poate cea mai valoroasa coregrafie a Pinei Bausch este Café Müller (1978), care, impreuna cu Mazurca Fogo (1986), figureaza fragmentar in filmul lui Almodovar Hable con ella. Poti sa urmaresti un fragment din Mazurca Fogo mai jos.

Wim Wenders are multe filme bune, poate cele mai apreciate fiind Wings of Desire si Paris, Texas. Institul Goethe din Bucuresti are in desfasurare in acest an o retrospectiva Wim Wenders care consta intr-o proiectie a unui film al regizorului in prima marti a fiecarei luni, la cinematograful de la Muzeul Taranului Roman.

Pina nu este singurul documentar 3D care apare anul acesta pe ecrane, fiind urmat de un documentar semnat de Werner Herzog, regizor german din aceeasi generatie cu Wim Wenders. Cave of Forgotten Dreams aduce in imaginarul nostru desenele rupestre din pestera Chauvet.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here