Personaje isterice in filme – top 5

0
1919

Atunci când izbucnirea isterică este jucată in grand style e un spectacol care nu trebuie ratat. Câteva actrițe au excelat de-a lungul timpului la modul impresionant în rolul de isterică… Cum grano salis și cu puțin umor, iată-le:

 

Îmblânzirea scorpiei / The Taming of The Shrew: "Will you, nill you, I will marry you"

 

  

 

Nu puteam începe cu altcineva decât Elizabeth Taylor, excelența cenușie a istericalelor. Am văzut-o în nenumărate filme izbucnind, în fiecare replică a ei simțindu-se potențialul unei crize de acuze și puneri la punct.  Mi-a fost greu să mă opresc la o peliculă, dar în finală au rămas Who's Afraid of Virginia Woolf? și The Taming of the Shrew.

În ambele filme îl are ca partener pe Richard Burton, care îi face față cu brio (ca de altfel și în viața de zi cu zi). Ți-o amintești poate pe Katarina, fiica rea și nerecunoscătoare, cu limbă ascuțită, pe care nimeni n-o vrea din cauza temperamentului groaznic. Pentru că pufnește și trosnește la venirea oricărui pretendent, nimeni nu mai îndrăznește să o abordeze în afară de Petruchio (Richard Burton). Care o îmblânzește repede, după ce o rostogolește de câteva ori prin lână și nu prea îi ia în seamă izbucnirile.

 

A Dangerous Method: Jung, Freud și Sabina Spielrein

 

        

 

Keira Knightley nu are o chimie nici pe departe atât de bună cu Michael Fassbender ca primul cuplu de actori. Fassbender îți dă senzația că o privește pe Kinghtley fix ca pe o nebună. Aceasta este Sabina Spielrein, una din pacientele lui Jung, ajunsă apoi una din primele femei psihanalist din lume. Un caz tipic de isterie (dacă n-ați văzut-o, vă spun că mai are un pic și se urcă pe pereți), Sabina este tratată de Jung (Fassbender) prin metode noi pe atunci, ca interpretarea viselor. Astfel, Jung descoperă cauza ieșirilor ei în umilința și excitarea sexuală produse de bătăile tatălui când era copil.

Kinghtley e o isterică dureros de urmărit în film, exagerând (dacă poate fi vorba de exagerare când vorbim despre istericale) prea mult rolul. Probabil știi cam cât de descreierat arată atunci când își împinge mandibula în față și se schimonosește până în punctul în care n-o mai recunoști.

 

Mujeres al borde de un ataque de nervios …

 

                

 

Filmele lui Almodovar sunt cât se poate de meridionale. Cum toate au în rol principal, secundar etc femei focoase, iar cam toate conțin cel puțin o izbunicre nu tocmai politicoasă la adresa altei femei, dar mai ales asupra bărbaților din viețile lor. L-am ales pe acesta, Women on the verge of a nervous breakdown, pentru că are un titlu atât de sugestiv. 

E suficient de spus că în film se aruncă mult prea multe lucruri pe fereastră…

 

Vicky Cristina Barcelona: "You're still searching for me in every woman"

 

                      

 

Una din actrițele fetiș ale lui Almodovar, Penelope Cruz își face apariția și în filmul lui Woody Allen, Vicky Cristina Barcelona, în rolul unei "reprezentante" a bătrânului continent, care nu prea aplică conceptele politeții reci americane. În fața Cristinei (Scarlett Johansson), blonda americană cu pretenții artistice care doar își dorește să devină liberă și să experimenteze cât mai mult, Maria Elena (Penelope Cruz) se comportă total fără perdea, aproape ca o nebună. Nu are limite, vituperând și izbucnind la cel mai mic pretext. 

 

Pulp Fiction:  "I love you, Pumpkin"  "I love you, Honey Bunny"

 

                            

 

Pulp Fiction începe și se încheie cu un hold-up. "Honey Bunny" (Amanda Plummer) și "Pumpkin" vor să jefuiască o cafenea, dar spre nenorocul lor la o masă stau Vincent (Travolta) și Jules (Samuel L. Jackson). Jules tocmai a luat hotărârea să se retragă din business și să devină mai bun. După toate situațiile neverosimile prin care au trecut însă, trebuie să gestioneze o ultimă situație, cea în care o femeie isterică poate oricând să îl împuște. Dar Jules face pe psihologul de serviciu admirabil…

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here