Pelerinaj la Muntele Fuji


Cand: 29 Apr - 04 Sep 2011
0
749

Update: Durata expozitiei a fost prelungita, fiind deschisa pana pe 4 septembrie, in loc de 31 iulie.

Expoziţia de gravura japoneza de la Muzeul National de Arta este organizată în semn de solidaritate faţă de poporul japonez.

Se incearca prin aceste gravuri o călătorie imaginară în arhipelagul japonez, aşa cum a ilustrat-o gravorul Katsushika Hokusai (1760-1849) în seria intitulată „Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji”. Această serie de gravuri, căreia autorul i-a adăugat ulterior încă zece lucrări, a fost publicată pentru prima dată între anii 1829-1833.

Datorită succesului inregistrat, cele 46 gravuri au fost imprimate în mai multe ediţii, atât în timpul vieţii lui Hokusai, cât şi postum. În cadrul expoziţiei sunt expuse un număr de 38 piese din colecţiile MNAR, publicate în tiraje moderne, de bună calitate, la începutul secolului al XX-lea.

Peisajele lui Hokusai reprezinta un moment important în istoria artei japoneze de tip ukiyo-e (imagini ale lumii trecătoare). Popularitatea de care s-au bucurat gravurile se explică si prin importanţa muntelui Fuji în mentalul colectiv japonez, pe langa calitatea lor artistica. Motiv simbolic care uneste compoziţiile, înfăţişat în toate anotimpurile şi în ipostaze diferite, Fuji devine subiect al unei meditaţii asupra relaţiei om-natură.

Viziunea artistică a lui Hokusai se manifestă în redarea scenelor de viaţă cotidiană, ce ocupă un loc semnificativ în economia imaginii, aducand originalitate seriei. Surprinse în diverse îndeletniciri, pe mare, la muncă sau în momente de odihnă, aflate în armonie sau în luptă cu natura, personajele lui Hokusai sunt realizate cu un realism mai puţin obişnuit pentru tradiţia artistică japoneză.

Pentru amatorul de artă european, lucrările maestrului Hokusai prezintă un interes special datorită sintezei interesante între limbajul plastic specific oriental şi modul occidental de reprezentare a perspectivei. Tocmai de aceea gravuri din aceasta serie au influentat semnificativ artişti europeni din secolul al XIX-lea.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here