Paul Gavarni – Comedia umana in gravura si desene

0
808

Imaginează-ţi Comedia umană a lui Balzac ilustrată prin gravuri şi desene, în care tipologiile societăţii franceze de acum două secole prind viaţă. Burghezii prezentabili, femeile de carnaval cu ifose, actorii şi oamenii care animă străzile Parisului vor să-i cunoşti mai bine vizitând expoziţia Paul Gavarni (1804-1866): un imagier al mondenităţii, organizată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), până la data de 28 februarie 2014.

Cele 55 de lucrări selectate de organizatoarea expoziţiei, Mariana Vida, au fost expuse în aripa Galeriei de Artă Europeană, în secţiunea dedicată artei grafice.

Paul Gavarni este reprezentativ pentru arta franceză a secolului al XIX-lea. Gravurile, desenele şi acuarelele sale alcătuiesc un muzeu al chipurilor şi al caracterelor acelui secol. În afară de arta grafică, a fost atras şi de mirajul cochetei lumi a modei pariziene, desenând costume pentru carnavaluri. Portretele i-au fost apreciate mai ales datorită talentului său de a surprinde natura umană sub forma contrastului dintre comic şi grotesc. Din păcate, Paul Gavarni a fost aproape uitat după moarte, deşi a fost cel puţin la fel de priceput în arta caricaturii şi a portretului precum un alt mare gravor şi desenator faimos – Daumier.

Pentru a înţelege cât de bogată este colecţia de gravuri a Muzeului Naţional de Artă al României, trebuie să știi că aici se află a opta parte din lucrările realizate de Paul Gavarni, adica 1000 dintr-un număr de 8000.

Preţul unui bilet întreg este de 8 lei (acces la Galeria de Artă Europeană), iar elevii, studenţii şi pensionarii au reducere între 50 şi 75%. Programul de vizitare (octombrie-aprilie): miercuri-duminică, între orele 10-18. Luni şi marți este închis. 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here