Opera minimalista a lui Philip Glass, Satyagraha, transmisa in direct de la Metropolitan


  Cand: 19 Nov 2011
  Ora:19:55
  0
  985

  Nu suntem la New York, dar putem urmari in direct de la Metropolitan Opera pe 19 noiembrie la cinematograful Light Cinema transmisia spectacolului de opera Satyagraha, a doua opera din trilogia lui Philip Glass dedicata unor personalitati care au schimbat lumea. Spectacolul a fost descris de critici lucrarea unui geniu (Los Angeles Times), o seara transcendentala de teatru (Variety).

  Compozitia lui Philip Glass nu este o opera in sensul clasic al cuvantului si ar putea interesa inclusiv pe cei care nu gusta genul in mod obisnuit. Philip Glass a scris de fapt o anti-opera, in care personajul principal nu e Medeea lui Cherubini, Carmen a lui Bizet, Otello (Rossini), Norma (Bellini), Violetta (Rossini), Aida (Verdi) sau Lucia di Lammermoor (Donizetti). Personajul principal din Satyagraha este un erou intr-un sens diferit decat toate celelalte personaje din istoria operei. Nu este macinat de pasiuni ca gelozia sau iubirea patimasa, ci de gandul elibererarii natiunii prin rezistenta pasiva. Da, este vorba despre Gandhi, ideologul si politicanul indian.

  Nu doar subiectul si personajele nu sunt obisnuite, ci si muzica inovativa, caracterizata prin structuri repetitive. Muzica lui Philip Glass, in general definita prin termenul minimalism, a fost semnifivativ influentata de lumea si filosofia indiana. Pregateste-te asadar sa traversezi aproape o experienta mistica, spirituala, in care repetiile structurilor muzicale aduc a incantatii ritualice. Fiecare scena poate fi vazuta in sine ca meditatia asupra unei situatii.

  Opera lui Glass a fost scrisa in 1980, iar spectacolul de la Metropolitan din 19 noiembrie este de fapt o productie din 2008, repusa in scena pentru doar sapte reprezentatii in noiembrie 2011. Satyagraha povesteste la modul neliniar anii formativi ai lui Gandhi ca avocat in Africa de Sud, cand a gandit conceptul de rezistenta pasiva, care pentru el in sanscrita se traducea ca Satyagraha, forta adevarului.

  Apropo de sanscrita, textul operei nu este un dialog intre personaje, ci fragmente in sanscrita alese cu grija (pentru a ilustra actiunea) din textul sacru Bhagavad-Gita, care face parte din una din cele mai importante texte ale literaturii, filosofiei, spiritualitatii – Mahabharata. Libretul tradus in engleza poate fi studiat aici. Textul nu va fi supratitrat, deoarece regizorii s-au gandit ca ar putea rupe privitorul din starea spectacolului, de aceea traducerea va fi proiectata pe obiecte de pe scena.

  Opera are trei acte: 1- Lev Tolstoi, care reprezinta trecutul, 2-Rabindranath Tagore, care reprezinta prezentul, si 3-Martin Luther King Jr., viitorul. Cele trei personalitati care domina fiecare act nu au roluri active (nu canta), ci doar urmaresc actiunea. Imparatia lui Dumnezeu este cu tine, unul din textele scrise de Tolstoi, a avut un mare impact asupra lui Gandhi prin expunerea ideilor despre rezistenta lipsita de violenta. Poetul Rabindranath Tagore a fost ales sa dea numele celui de al doilea act ca si contemporan al lui Gandhi, cu care acesta a fost prieten, si ca unul din primii indieni recunoscuti in Occident (a primit Nobelul pentru literatura). Martin Luther King ii datoreaza intelegerea aceluiasi concept de rezistenta nonviolenta lui Gandhi. Luther ar fi declarat: Isus ne-a dat misiunea, Mahatma Gandhi ne-a dat mijlocul, de unde prezenta lui in actul III.

  Regizorul spectacolului este Phelim McDermott, ajutat de Julian Crouch (regizor secund si scenograf), care fac parte din compania britanica Improbable. McDermott a regizat Dr. Faustus si A Midsummer Night's Dream cu The Shakespeare Company, dar si opera ireverentioasa Shockheaded Peter, junk opera a celor de la Tiger Lillies (asteptati la Bucuresti tot in noiembrie).

  Dirijorul de origine argentiniana, Dante Anzolini, a debutat la Met in 2008 chiar cu productia Satyagraha. Gandhi va fi interpretat pe 19 noiembrie de tenorul american Richard Croft, elogiat pentru performanta din Satyagraha. Variety spunea despre interpretarea lui Croft din montarea realizata in 2008: As Gandhi, Richard Croft is a winning figure of quiet force and determination, and his tenor rings out with firm sweetness.

  Spectacolul Satyagraha in sine dureaza aproximativ 3 ore si 45 de minute, plus doua pauze.

  Preturile  biletelor la acest spectacol la Opera Metropolitan pleaca de la 30 dolari si ajung pana la 440 de dolari. Noi il vom vedea la Light Cinema pentru pretul de 65 lei. Biletele se pot cumpara deja de la casa de bilete a cinematografului.

  Galerie video

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here