Omul cel bun din Seciuan


Cand: 10 Oct 2014
0
672

Una dintre premierele mult aşteptate de la Teatrul Bulandra ale acestei stagiuni este, fără îndoială, musical-ul Omul cel bun din Seciuan (Bertolt Brecht), regizat şi coregrafiat de Andrei Şerban. Surpinde şi intrigă, fiindcă Şerban a mai montat piesa în anul 1968, cu puţin înaintea plecării sale din ţară.

Regizorul afirmă c-a reluat textul brechtian tocmai datorită similarităţii momentelor istorice în care s-au creat cele două montări, la o distanţă de aproape jumătate de secol. Sfârşitul anilor ’60 era perceput ca o perioadă tulbure, instabilă,  aidoma epocii actuale, dominată de deriva ideologică, criza valorilor, lipsa identificării unui mod coerent de funcţionare a societăţii, cu alte cuvinte percepţia generală a unei crize majore.(Prezentare oficială)

Piesa prezintă o bună samariteană, Shen Teh, care ajută trei străini vagabonzi și cerșetori, luându-i în casa ei, deşi și ea este săracă și abia reușește să iasă la liman, chiar și prostituându-se. Cei trei străini se prezintă ca fiind zei în căutarea bunătății în oameni și o răsplătesc pe femeie cu un mic magazin de tutun doar al ei, din care să se întrețină și prin care să îi ajute pe cei nevoiași. Însă, locația devine aproape instantaneu frecventată de scursurile societății și poliție care cer din ce în ce mai mult de la ea, iar Shen Teh clachează și își creează un alter ego masculin diabolic, pentru a constrabalansa bunătatea ei.

Binele şi răul se află în fiecare dintre noi; oricare din noi poate deveni, constrâns de necesităţile materiale, de imposibilitatea de a trăi altfel, un exploatator al celorlalţi (…) Este mesajul lui Brecht, pe care Andrei Şerban îl potenţează, prin mijloace teatrale, până la paroxism şi, în plus, îl actualizează la situaţia noastră prezentă: „Seciuan e Bucureşti“, sunt cuvintele cu care se încheie cântecul final. (Prezentare oficială).

 

Spectacolul se va juca pe 9, 10 si 14 octombrie, ora 19.00, la Sala Toma Caragiu, Teatrul Bulandra.

 

Pret bilet: 44,00 RON

 

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here