Of mice and men – John Malkovich in rolul unui inocent

0
803

John Malkovich.  Mai ai nevoie de alt motiv ca să vezi un film? Şi totuşi, dacă în plus filmul e bun, plăcerea de a-l vedea e cu atât mai mare. Of mice and men e într-adevăr un film din această categorie , aşa cum sunt de cele mai multe ori adaptările fidele după o carte bună.

Este povestea a doi tineri, George Milton (Gary Sinise) şi Lennie Small (John Malkovich), care străbat California în căutarea unui loc de muncă în timpul crizei economice din anii 30. Şi dacă nu e suficientă criza, cei doi nu pot rămâne niciodată mult timp într-un loc din cauza lui Lennie. Fiindcă deşi foarte dezvoltat fizic (ceea ce-l face cel mai bun dintre muncitori pe oriunde merge), a rămas cu gândirea unui copil, lucru ce cauzează probleme de fiecare dată.

La baza filmului stă bineînțeles romanul omonim al lui John Steinbeck, scriitor laureat al premiului Nobel. Regizorul este Gary Sinise, pe care publicul larg îl cunoaşte pentru rolul său din CSI New York. El şi Malkovich interpretaseră deja rolurile lui George şi Lennie pe scenă în 1981 şi au dorit să repete experienţa şi pe ecran. Pentru această versiune cinematografică a romanului (a patra), Sinise a adoptat o punere în scenă fidelă,  cuminte, cu accent pe partea emoţională a poveştii. Fără artificii de vreun fel, cu peisaje frumoase, ton calm, uneori amuzant iar alteori trist, filmul alege să scoată în evidenţă, pe de o parte, trăsăturile definitorii ale fiecăruia dintre personaje şi diferenţele dintre ele iar, pe de altă parte, loialitatea celor doi prieteni.

Privindu-i pe cei doi cum işi fac planuri de viitor, nu poţi să nu te înduioşezi. Deşi e clar de la bun început că boala lui Lennie nu poate să aducă la nimic bun şi că problemele pândesc la tot pasul, cei doi continuă să spere pentru că nu au altă opţiune. Lennnie nu ţine minte niciodată nimic dar cunoaşte pe de rost povestea pe care i-o spune George despre viitoarea lor casă. Povestea îl linişteşte de fiecare dată iar George cedează rugăminţilor lui de a i-o spune iar şi iar.

Fiindcă vorbim despre Lennie, nu putem să nu lăudăm interpretarea lui John Malkovich. De o inocenţă şi o candoare pe care nu i le-ai fi bănuit, e natural şi transmite totul spectatorului, până la cea mai subtilă nuanţă.

Deşi Of mice and men nu ar putea fi catalogat ca una dintre marile capodopere ale cinematografiei universale, e un film care merită văzut. Dacă mai ai nevoie de un argument, filmul a fost  nominalizat la Palme d'Or

Galerie video

SHARE
Articolul precedentI’m So Excited
Următorul articolYard Sale la Serendipity
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here