O casa a groazei – Casa M

0
1179

In a cincea zi a Festivalului National de Teatru 2012 a fost prezentat la Teatrul Odeon spectacolul Casa M, invitat din Chisinau. Regizoarea, Luminita Ticu, a reusit sa transpuna scenic emotii puternice, iar cele patru actrite s-au dovedit a-si stapani cu iscusinta arta. 

Spectacolul debuteaza cu o scenografie simpla: o bicicleta prinsa intr-un cadru metalic, mai multe borcane mari pe deasupra carora este asezata o placa de lemn, un vas de toaleta si o oala pe un suport. Atat de simplu, incat nu lasa impresia furiei ce va fi declansata de personaje, jucate de  actritele Snejana Puica, Mihaela Strambeanu, Ina Surdu si Irina Vacarciuc. 

Creat folosind tehnica verbatim (o forma de teatru documentar, in care sunt folosite in text cuvintele reale ale oamenilor carora li s-a luat interviu), Casa M este povestea a patru femei care au suferit ani de-a randul din cauza sotilor abuzivi. Sunt descrise in detaliu chinurile prin care au trecut, iar metodele de a releva vizual suferinta este o alegere de succes a Luminitei Ticu . Fiecare poveste are borcanul ei, pe care fiecare actrita il umple cu elemente din recuzita, provocand in acelasi timp senzorial publicul. Ca si spectator, empatizezi total cu durerea lor.

Povestile prezentate sunt socante, iar spectacolul prezinta si detalii dintr-o societate putin cunoscuta, o Moldova aproape rurala in care oamenii se cunosc intre ei, dar nu neaparat se si ajuta. Laitmotivul muncii in strainatate apare frecvent, mai ales latura negativa si compromisurile pe care femeile sunt nevoite sa le faca pentru a-si ajuta familia.

Una dintre replicile recurente sunt versuri din Please Forgive Me a lui Bryan Adams (Please forgive me I know not what I do/ Please forgive me…), versuri care arata parerea de rau a unor femei care nu au putut sa infrunte societatea, sa se desparta de barbatii agresivi ce le-a distrus familia. 

Casa M a fost prezentat in 2011 la sectiunea Fringe a Festivalului International de la Edinburgh si la festivalul Golden Mask de la Moscova, unde a atras atentia criticilor si s-a intors cu cele mai bune reactii din partea publicului.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentCasa M (R: Luminita Ticu)
Următorul articolVermeer – The Art of Painting
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here