Norocul chior al clasei muncitoare, în lupta ei cu boierii extratereştri – Jupiter Ascending

0
602

Pentru că tatăl Cenuşăresei e ucis mişeleşte de autorităţile ruse, care complotează să-i distrugă telescopul, Cenuşăreasa ajunge să spele closete în Chicago şi să viseze la o viaţă mai bună. Siguranţă financiară a familiei sale este una destul de precară, situaţie în care mulţi dintre spectatori se prea poate să se afle. Cenuşăreasa află de la Wolverine/Mercur/Flash, care o salvează de nişte Terminatori, că întreaga ei existenţă e o minciună creată de o matrice, dar nu e cazul să-şi facă prea multe griji: a primit o moştenire deloc neglijabilă, situaţie la care mulţi dintre spectatori se prea poate să râvnească. Moştenirea ei e nici mai mult, nici mai puţin, decât Universul (nu vreo casă cu dependinţe undeva în taigaua natală, nu statul adoptiv Illinois, nu Pământul cu Luna, satelitul lui natural, că astea-s mizilicuri: întreg cosmosul). Vraja se spulberă degrabă, atunci când Cenuşăreasa află de la Ming că secretul tinereţii sale veşnice e un Soylent Green. Împăratul o vrea pe Cenuşăreasa de soţie, dar Flash Gordon/Wolverine/Mercur/Flash/Pygar, îmbrăcat într-un costum de Transformer, o salvează în ultimul moment. La final, Cenuşăreasa îşi ucide peţitorul, pe Ming/Darth Vader.

Întreg acest talmeş-balmeş ar deranja mai puţin sau deloc dacă nu ar fi dublat de indolenţa fraţilor Wachowski (scenarişti, regizori şi producători ai lui filmului), care nu au considerat că trebuie să existe şi o cusătură între aceste multe şi incongruente grefe (de pildă, contactul cu civilizaţiile de vampiri extratereştri şi birocraţia intergalactică o uimeşte la fel de mult pe Jupiter la fel ca statul la semafor şi cafeaua de dimineaţă).

În tot cazul, marele neajuns a lui Jupiter Ascending nu e atât de ordin narativ, cât kinetic-spectacular, adică exact capitolul la care seria Matrix excela. Cadrele strânse fac ca, cea mai mare parte din timp, din urmăriri şi lupte să nu se înţeleagă mai nimic (decât că există urmăriri, că există lupte, respectiv rezultatul lor: Jupiter şi Caine scapă sau sunt capturaţi). În alte secvenţe, personajele acestui film IMAX 3D sunt atât de mici, încât căderile lor de la etajele superioare ale mai multor clădiri sau plutirile lor à la Gravity prin spaţiu devin ridicole. E ca şi cum s-ar prăvăli sau s-ar rostogoli nu un actor în carne şi oase, ci o surpriză Kinder, în timp ce dinozaurul zburător al filmului e la fel de credibil ca actorul în costum de cauciuc care o juca pe Godzilla în anii ‘50.

Interesant în filmul fraţilor Wachowski e că, preţ de câteva minute, intenţia dinastiei extraterestre de a distruge Pământul cade pe plan secund şi devine mai puţin condamnabilă decât modul în care Titus Abrasax (Douglas Booth) se raportează la căsătorie. Adică faptul că omul pregăteşte un genocid mai e cum mai e, dar să îi ceri mâna unei fete din interes şi să vezi în mariaj un simplu contract, asta chiar nu se face!

Actorii Mila Kunis şi Channing Tatum au filmat zilnic timp de şase luni scena de opt minute a urmăririi prin Chicago. Mai bine dădeau zilnic cu zarul de câte o sută de ori şi îşi notau cât de des iese fiecare cifră în parte, în funcţie de zodie.

De mai multe ori în film, Caine (Channing Tatum) intervine în ultima clipă şi o salvează pe Jupiter (Mila Kunis). Mi-ar plăcea să mă salveze şi pe mine cineva în ultima clipă, când introduc parola greşit a treia oară sau când şterg cu shift+delete un document important. Dar, dacă se poate, fără să-mi intre pe geam îmbrăcat în Iron Man şi să-mi murdărească sufrageria.

Jupiter, o emigrantă săracă, idealistă şi muncitoare, îi învinge pe trei moşieri practicanţi ai eugeniei, care încheie alianţe şi semnează contracte pentru a controla un pachet majoritar de acţiuni al unei companii şi al căror ascendent asupra celorlalţi e strict ereditar. Nimicul cronofag plin de progresism prêt-à-oublier, salturi cosmice ratate şi, evident, explozii, al fraţilor Wachowski, cu bugetul lui de 175 de milioane de dolari, face ca perspectiva unei apocalipse extraterestre reale să pară oricum, numai inacceptabilă nu.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here