Nordic Film Festival 2018

0
2492
Unde: Cinema Elvira Popescu

Cand: 15 Feb - 18 Feb 2018 Ora:18:45

Unde poţi vedea noile filme ale regizorilor scandinavi? La Nordic Film Festival, care va avea loc între 15 şi 18 februarie 2018, la Cinema Elvira Popescu. Vor fi proiectate 10 filme de ficţiune (drama, thriller, comedie) şi 4 documentare.

Majoritatea filmelor selectate au fost premiate la marile festivaluri internaţionale, fiind apreciate şi datorită modului în care expun problemele sociale. Un astfel de film, inspirat dintr-un scandal sexual în care au fost implicaţi marii politicieni ai Suediei din anii ’70, este Call Girl. Câştigător al multor premii, filmul regizat de Mikael Marcimain spune povestea unei adolescente abandonate de mamă, care ajunge într-un bordel de lux destinat politicienilor. Când aceşti politicieni devin ţinta unei anchete în timpul campaniei electorale, iese la suprafaţă o întreagă reţea de prostituţie care funcţionează în apropierea clădirilor guvernamentale şi a centrelor de plasament.

Call Girl - uk official trailer VO - Un film de Mikael Marcimain

LYTE video

Problemele societăţii islandeze sunt redate prin intersectarea a trei personaje: un scriitor care se luptă cu alcoolismul de 20 de ani, o mamă care se prostituează pentru a cumpăra hrană şi un fotbalist nimerit în sistemul bancar. Modul imprevizibil în care vieţile acestor trei personaje se întretaie devine subiectul filmului Life in a Fishbowl.

VONARSTRAETI / LIFE IN A FISHBOWL (Trailer)

LYTE video

Tot din Islanda vine şi povestea adolescentului din Sparrows, care ajunge să descopere o altfel de viaţă după ce mama lui îl trimite să trăiască într-o mică localitate de pescari, unde locuieşte şi tatăl lui. Încercând să facă faţă trecerii de la viaţa dintr-un mare oraş la cea dintr-o comunitate mică, el descoperă atât partea frumoasă a noii vieţi, când se îndrăgosteşte, dar şi brutalitatea unor localnici.

SPARROWS (2015) - Official Trailer

LYTE video

Propriile trăiri şi drame amoroase pot fi cântărite în timp ce participi la un seminar ştiinţific ţinut la Paris, unde vrei să afli cât poate cântări de fapt un kilogram. Aşa se întâmplă şi în cazul Mariei, protagonista filmului 1001 grams, o cercetătoare norvegiană care se redescoperă în timpul unei călătorii în interes academic.

1001 GRAMS Trailer | Festival 2014

LYTE video

Amintirile reprimate devin subiectul filmului norvegian Blind. Ingrid, personajul central, îşi dă seama că nu poate scăpa de fantomele trecutului nici după ce se retrage în propria casă, alături de soţul ei, pentru a se simţi în siguranţă, când începe să îşi piardă vederea.

BLIND - Eskil Vogt - Officiële trailer - 2014

LYTE video

Dacă nu ai văzut până acum cele două pelicule finlandeze premiate la Berlin şi la Cannes – The Other Side of Hope şi The Happiest Day in the Life of Olli Maki  -- mai ai ocazia în cadrul festivalului.

Amatorii de comedii negre care abordează dezechilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională vor putea vedea With Your Permission. Îi vor amuza de încercările protagonistului – un angajat dificil şi un soţ imposibil – de a deveni un om mai bun, în timp ce participă la o terapie de grup la care îl trimite şeful său. În timpul terapiei, îşi va face şi nişte prieteni.

În cazul în care preferi comediile ce au la bază relaţiile dificile dintre locuitorii unui orăşel, poţi alege Just Like Home. Vei descoperi ce se poate întâmpla când un bărbat se plimbă dezbrăcat pe strada unui orăşel danez aparent liniştit, dar unde oamenii se uită cu suspiciune unii la ceilalţi.

O altă comedie inclusă în program este şi Holy Mess, despre un cuplu de homosexuali care îşi invită părinţii la masa de Crăciun. Protagoniştii vor să le dea o veste importantă, însă părinţii nu sunt prea încântaţi de ideea unui cuplu gay.

A HOLY MESS - OFFICIAL TRAILER

LYTE video

Programul include şi câteva documentare. Unul dintre ele – Brothers – surprinde relaţia dintre un tată şi fii săi adolescenţi. Tatăl va juca mai multe roluri. Uneori le prieten, alteori frate mai mare.

Brødre (Aslaug Holm 2015) - Trailer

LYTE video

Ascensiunea femeilor nordice în lumea hip-hopului este surprinsă în documentarul Martha and Niki. Vei face astfel cunoştinţă cu primele femei care au câştigat un campionat mondial de Hip-Hop.

Martha & Niki - Official Trailer

LYTE video

Culisele traficului de armament din Africa Centrală îţi sunt dezvăluite prin ochii unui jurnalist danez care s-a dat drept ambasador pentru a avea acces la afacerile necurate de la nivel înalt. Descoperirile sale au fost incluse în documentarul The Ambassador.

Ambassador Official Trailer #1 (2012) - Documentary HD

LYTE video

Un alt documentar care denunţă legăturile corupte este Dreamlead. Subiectul este legat de modul în care unele companii mari distrug natura din jurul comunităţilor mici din Islanda.

Dreamland trailer with subtitles

LYTE video
Preţul unui bilet este de 15 lei. Consultaţi programul festivalului aici.

Citeşte şi The Happiest Day in the Life of Olli Maki – Fără ea, viaţa de campion este pustie

The Commune -- Când nişte adulţi cuminţi au nostalgii din era libertăţii sexuale

Miss Julie – Master and Servant Games

The Happiest Day in the Life of Olli Maki – Fara Ea, viata de campion este pustie

The Commune – Cand niste adulti cuminti au nostalgii din era libertatii sexuale

Miss Julie – Master and Servant Games

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here