Nominalizarile la Premiile Gopo 2013

0
1319

Cea de-a șaptea ediție a Galei Premiilor Gopo, eveniment dedicat onorării celor mai bune producții de film românești, va avea loc pe 25 martie la Opera Națională București.  Filmele nominalizate în acest an la Premiile Gopo includ debutul în film al regizorului de teatru Silviu Purcărete – Undeva la Palilula sau câștigătorul marelui premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo 2012, Toată lumea din familia noastră al lui Radu Jude.

Un titlu notabil lipsește însă dintre nominalizații Gopo 2013. După dealuri, cea mai importantă producție autohtonă a anului 2012 a fost retrasă de regizorul Cristian Mungiu, în ciuda faptului că a câștigat două premii majore la Festivalul de la Cannes (Cel mai bun scenariu și Cea mai bună actriță). Nu se întâmplă pentru prima dată – anul trecut Cristi Puiu a retras pelicula Aurora din competiția Gopo, fapt ce nu a fost luat în considerare, filmul câștigând premiile pentru Cel mai bun film, scenariu și regie în absența echipei la ceremonie.

Lista de nominalizări nu include categoria Cea mai bună actriță în rol principal, în urma retragerii filmului După dealuri neexistând suficiente opțiuni. 

Îți prezentăm mai jos principalele filme nominalizate în acest an la Premiile Gopo.

 

Despre oameni și melci

 

  

Despre oameni și melcicomedia lui Tudor Giurgiu în care salvarea unei uzine Aro din România anului 1992 rămâne în mâinile unui lider de sindicat cu o idee năstrușnică, strânge mai multe nominalizări la categoriile principale, între care Cel mai bun film, o nominalizare pentru Tudor Giurgiu la premiul pentru Cel mai bun regizorCel mai bun scenariu de lungmetraj ficțiune – Ionuț Teianu, Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Alina Berzuteanu pentru rolul Carmen și Cea mai bună muzică originală. 

 

Undeva la Palilula

 

      

Debutul în film al cunoscutului regizor de teatru Silviu PurcăreteUndeva la Palilula e plasat în România anilor '60 și îl are ca protagonist pe Serafim, un absolvent de Medicină repartizat pe termen scurt la un spital din Palilula, un orășel bizar în care ajunge să petreacă mai mulți ani. Silviu Purcărete este nominalizat la premiul pentru Cel mai bun regizor, iar filmul a fost notat la categoriile Cel mai bun film și Cel mai bun film de debut. De asemenea, Sorin Leoveanu a primit o nominalizare la Cel mai bun actor într-un rol secundar (pentru rolul Gogu). 

 

Toată lumea din familia noastră

 

      

Radu Jude, nominalizat la Premiul Gopo pentru Cel mai bun regizor, ne-a adus pe ecrane în 2012 o poveste ce împletește drama cu comedia, despre un bărbat divorțat și încercările de a-și lua fiica într-o vacanță la mare. Toată lumea din familia noastră este nominalizat la categoria Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu de lungmetraj ficțiune – Radu Jude și Corina Sabău. 

Interpretările din film au fost și ele remarcate, Șerban Pavlu fiind nominalizat la Cel mai bun actor într-un rol principal (pentru rolul Marius), Gabriel Spahiu se află pe lista nominalizaților la Cel mai bun actor în rol secundar (pentru rolul Aurel), iar Mihaela Sîrbu (pentru rolul Otilia) și Tamara Buciuceanu-Botez (pentru rolul Coca) sunt ambele nominalizate la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar.

 

Visul lui Adalbert

 

                  

Visul lui Adalbert este cel de-al patrulea film care primește în 2013 dubla nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun film și Premiul pentru Cel mai bun regizor (Gabriel Achim), completând lista altor două categorii importante: Cel mai bun film de debut și Cel mai bun scenariu, scris de același Gabriel Achim.  Spre sfârșitul anilor '80, pe fundalul exploziei de la Cernobîl și victoria echipei Steaua care aduce Cupa Campionilor în România, un inginer responsabil de protecția muncii și regizor amator își urmează spiritul artistic în realizarea filmulețelor de prevenire a accidentelor, demersurile fiindu-i "întrerupte" când unul dintre muncitori își pierde o mână. 

Gabriel Spahiu este nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal (pentru rolul Iulică Ploscaru), Doru Ana pentru Cel mai bun actor în rol secundar (pentru rolul Lefărdau), iar Ozana Oancea este nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar (pentru rolul Lidia). 

 

Și caii sunt verzi pe pereți

 

                        

Un film despre speranța și eșecul ideii de imbogațire rapide regizat de Dan Chișu; în Și caii sunt verzi pe pereți urmărim în paralel două povești: doi tineri se trezesc încurcați de un bilet câștigător la loterie, în timp ce un al doilea cuplu ajuns la maturitate, fără experiență în mediul online, cade într-o capcană financiară cu consecințe dramatice. Filmul a primit o nominalizare pentru scenariu semnat Dan Chișu și una pentru pentru Cea mai bună muzică originală. La capitolul interpretări, Adrian Titieni a fost remarcat pentru rolul domnului Tocitu, fiind nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, iar Tudor Smoleanu se află pe lista nominalizaților pentru Cel mai bun actor în rol secundar (pentru rolul Buzilă). 

 

Printre filmele nominalizate se numără și lungmetrajul lui Paul Negoescu O lună în Thailanda – Cel mai bun debut sau filmul lui Lucian Georgescu cu Marcel Iureș în rol principal, Tatăl fantomă, nominalizat pentru Cea mai bună muzică originală și la mai multe categorii tehnice (imagine, montaj, sunet, decoruri și machiaj).

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la public va merge către două titluri, după cel mai mare număr de spectatori – Despre oameni și melci, respectiv după încasări – Minte-mă frumos

Un premiu este rezervat și producțiilor europene care au fost distribuite în cinematografele românești, pentru care sunt nominalizate Holy Motors (2012), Le Havre (2011), Le gamin au velo (2011) și Tinker Taylor Soldier Spy (2011).

Responsabil pentru selecția nominalizărilor a fost juriul format din regizorul Marian Crișan, actrița Ana Ularu, producătorul Velvet Moraru, criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Mărculescu, Alin Ludu Dumbravă, Anca Gradinariu, Cristi Luca, scenografa Viorica Petrovici și directorul de imagine Alexandru Sterian. 

Ceremonia de decernare a premiilor, prezentată de comedianul Mihai Bobonete, va fi transmisă în direct pe Pro Cinema, începând cu ora 19:00.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here