Noaptea Alba a Filmului Romanesc – editia 2013

0
537

Filme românești de toate genurile, realizate de cineaști din toate generațiile, vor rula pe ecranele cinematografelor și în alte câteva locații din București, în noaptea de 20 septembrie, în cadrul celei de-a patra ediții a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. In acest an, evenimentul va avea loc concomitent si la Cluj, asa ca aviz cinefililor dornici sa urmareasca filme romanesti – poate ajungeti intr-o mini-vacanta pana acolo.

Programul este alcătuit din cele mai bune producții românești, apreciate de public și recompensate pe plan internațional. Nici filme clasice, care au influențat, de-a lungul timpului, generații de artiști, documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje românești ale anului 2013, nu vor lipsi din program.

Unul dintre filmele proiectate în cadrul festivalului reprezintă debutul regizoral al Iuliei Rugină și se numește Love Building. Distins cu premiul publicului și mențiunea specială a juriului la Festivalul Internațional de Film B-EST, filmul spune povestea a 14 cupluri, care se află într-o tabără, unde încearcă să își reconstruiască poveștile de dragoste cu ajutorul unor psihoterapeuți. În rolurile principale îi regăsim pe Dragoș Bucur, Alexandru Papadolpol și Dorian Boguță.

Un alt debut regizoral este lungmetrajul lui Bogdan Mustață, Lupu, care ne prezintă călătoria suprarealistă a unui adolescent în lumea morții și a dragostei. Din distribuție fac parte actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Cascaval, Carmen Ungureanu și Sergiu Nicolaescu.

Lista filmelor de la festival cuprinde și: filmul Poziția Copilului, regizat de Călin Peter Netzer și premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, filmul Sunt o baba comunistă, în regia lui Stere Gulea și cu Luminița Gheorghiu și Marian Râlea în roluri principale și filmul Și caii sunt verzi pe pereți, o poveste despre iluzia îmbogățirii în România, regizat de Dan Chișu.

De asemenea, printe scurtmetrajele ce vor fi prezentate se numără O umbră de nor, regizat de Radu Jude și desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Sarajevo și la TIFF, Claudiu și crapii, Pastila fericirii, În Acvariu, My Baby și Bad Penny.

Locațiile evenimentului  din Bucuresti sunt: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Țăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei 4 și Biblioteca Centrală Universitară.  La Cluj, Noaptea alba va avea loc la Casa TIFF si Cinema Victoria.    

Gasesti programul complet pe site-ul dedicat evenimentului.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here