NexT Film Festival, editia 2017

0
977
Unde: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez, Bd. Dacia, nr. 77), Studio Horia Bernea (Cinema Muzeul Taranului)

Cand: 22 Jun - 26 Jun 2017 Ora:12:00

NexT Film Festival, unul dintre cele mai aşteptate evenimente cinefile a ajuns la cea de-a 11-a ediţie. Organizatorii au pregătit noutăţi menite să faciliteze accesul publicului la filmele altfel, printre care proiecţii în aer liber sau în spaţii culturale uitate. Anul acesta, festivalul se va desfăşura între 22 şi 26 iunie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez, şi Cinema Muzeul Ţăranului (Studio Horia Bernea).

În fiecare an, festivalul aduce noile scurtmetraje ale regizorilor autohtoni şi internaţionali, proiectate în secţiunile: Competiţia Naţională şi cea Internaţională, Arthouse, NexT Is Feminist, LGBT, NexT Generation, NexT Kids. Unul dintre scurtmetrajele de neratat este şi Prima noapte, care a fost inclus în lista nominalizărilor pentru Oscarul ce va fi decernat în 2018 celui mai bun scurtmetraj, după ce a câştigat marele premiu al unui festival european ce trimite laureaţii direct în competiţia pentru mult-râvnitul premiu acordat de Academia Americană de Film.

Pe lângă noutăţile din lumea scurtmetrajelor, spectatorii pot vedea şi două lungmetraje premiate, ce vor fi proiectate în cadrul secţiunii NexT Generation, care prezintă noile filme regizate de câştigătorii ediţiilor trecute ale festivalului. Unul dintre ele va fi proiectat la gala ce va deschide festivalul. Este vorba despre Raw, lungmetrajul regizoarei Juliei Ducournau, câştigătoare a premiului Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie la ediţia NexT din 2011 cu scurtmetrajul Junior. Şocant şi impresionant datorită calităţilor vizuale, Raw este o abordare stranie a riturilor de trecere la care iau parte noii elevi ai unei şcoli veterinare. Raw, a fost proiectat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul căreia a câştigat premiul FIPRESCI.

Al doilea film din secţiunea NexT Generation va fi proiectat în cadrul galei de închidere a festivalului. Acesta se intitulează Valul uman şi este lungmetrajul de debut al lui Eduardo Williams, câştigător al Premiului Leopardul de Aur în cadrul secţiunii Cineasti del presente Festivalului de Film de la Locarno. Regizorul a mai câştigat şi premiul Andrei Toncu pentru cel mai bun sound-design la ediţia NexT Film Festival din 2012, cu scurtmetrajul The Sound of the Stars Dazes Me. Filmul este o meditaţie despre muncă, relaţia omului modern cu natura şi timpul liber în era digitală. Structurat sub forma unui triptic, filmul prezintă scene din viaţa a trei tineri din Argentina, Mozambic şi Filipine, care doresc să renunţe la joburile avute pentru a găsi un alt sens al existenţei. Propriul timp se împarte între mediul online şi căutarea unor locuri unde natura deţine controlul, asociate cu legendele despre începuturi.

Spectatorii ce preferă să vadă filme în aer liber, pot veni la evenimentul NexT Fantasia, care va avea loc la Grădina Botanică, pe data de 24 iunie, de la ora 18:00. Evenimentul include 5 scurtmetraje despre călătoriile în lumi fantastice. Proiecţia scurtmetrajelor este precedată de concertul formaţiei Travka. Dacă preferi Parcul Tineretului, poţi veni la evenimentul cu acces gratuit Oscar Nights, care va avea loc pe 25 iunie, de la 21:30.

Nostalgicii vor avea şi ei parte de o surpriză. Fostele cinematografe de cartier, printre care Giuleşti, Cosmos, Pacea, Favorit sau Floreasca vor fi readuse la viaţă printr-o serie de proiecţii speciale. Accesul publicului este gratuit.

Alte două evenimente speciale de sub umbrela NexT Film Festival au fost pregătite special pentru cei interesaţi de modul în care sunetul şi cinematografia se îmbină. Unul dintre ele este NexT Sound, un masterclass de compoziţie susţinut de Giles Lamb, sound designer şi compozitor de muzică de film, ce ia în considerare specificul local. Evenimentul va avea loc pe data de 23 iunie, la CINETic, de la ora 12:00. Al doilea este NexT Sound – NexT Live SoundTrack, desfăşurat pe data de 26 iunie, la Cinema Elvira Popescu, tot de la ora 12:00.

 

Program:

Joi, 22 iunie, ora 19:30, Studio Horia Bernea (Muzeul Ţăranului Român) – GALA DE DESCHIDERE + NexT GENERATION I: CRUD (RAW)

 

Joi, 22 iunie, ora 20:00, Cinema Elvira Popescu – Arthouse Shorts

 

Joi, 22 iunie, ora 21:30, Cinema Pacea – NexT în cartier – acces gratuit

 

Vineri, 23 iunie – Cinema Muzeul Ţăranului – Studio Horia Bernea

  17:00 – Competiţie Naţională I

  20:00 – Competiţie Naţională II

 

Vineri, 23 iunie – Cinema Elvira Popescu

 18:00 – NexT on the Menu

20:00 – Next is Feminist

 

Vineri, 23 iunie – Institutul Cultural Român

18:00 – Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour I – acces gratuit

20:00 – Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour II – acces gratuit

 

Vineri, 23 iunie – CINETic

 12:00 – Master Class Sunet: Giles Lamb

 

Vineri, 23 iunie – fostul Cinema Giuleşti

 21:30 – Cinema în aer liber – NexT în cartier – acces gatuit

 

Sâmbătă, 24 iunie – Cinema Muzeul Ţăranului – Studio Horia Bernea

 17:00 – Competiţie Internaţională I

   20:00 – Competiţie Internaţională II

 

Sâmbătă, 24 iunie – Cinema Elvira Popescu

 10:30 – NexT Kids

                 11:30 – NexT Kids (reluare)

                                  15:00 – Focus Grecia (+bufet grecesc)

                                                       20:00 – LGBT

 

Sâmbătă, 24 iunie – Grădina Botanică

 18:00 – NexT Fantasia

 

Sâmbătă, 24 iunie – fostul Cinema Cosmos

 21:30 – Cinema în aer liber – NexT în cartier – acces gatuit

 

Duminică, 25 iunie – Cinema Muzeul Ţăranului – Studio Horia Bernea

 17:00 – Competiţie Internaţională III

 20:00 – Competiţie Internaţională IV

 

Duminică, 25 iunie – Parcul Tineretului

 21:30 – Cinema în aer liber – Oscar Nights – acces gatuit

 

Duminică, 25 iunie – fostul Cinema Floreasca

 21:30 – Cinema în aer liber – NexT în cartier – acces gatuit

 

Duminică, 25 iunie – Cinema Elvira Popescu

11:00 – Masă Rotundă: Noi perspective pentru scurtmetrajele româneşti – acces gratuit

12:30 – Seminar de Regie: De la filmul cu buget redus la filmul cu încasări record – acces gratuit

14:30 – Prietenii festivalului

                                               17:30 – Forever Young

                                               20:00 – Parables of Today

 

Luni, 26 iunie, ora 19:00, Studio Horia Bernea (Muzeul Ţăranului Român) – GALA DE ÎNCHIDERE + NexT GENERATION II: Valul uman

 

Luni, 26 iunie – fostul Cinema Favorit

 21:30 – Cinema în aer liber – NexT în cartier – acces gatuit

 

Luni, 26 iunie – Cinema Elvira Popescu

12:00 – NexT Live Soundtrack

                     20:30 – Proiecţia scurtmetrajelor premiate

Preţul unui abonament general (festival pass) este de 60 de lei (early-bird). Un abonament de 5 bilete costă 50 de lei. Preţul unui bilet este de 12 lei, de 10 lei (NexT Kids), de 20 de lei (Focus: Grecia + bufet grecesc) şi de 25 de lei (NexT Fantasia).  Biletele pot fi cumpărate de la casieriile cinematografului Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului, sau online, de pe Eventbook, dar şi din librăriile partenere Eventbook (Humanitas, Kyralina).

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here