Marea iubire a lui Sebastian – teaser pentru opera lui

0
3191

Da, afisul este horror, dar nu e reprezentativ.

Marea iubire a lui Sebastian este un spectacol care se joaca la Cafeneaua Godot, cu actorii Marius Manole, Rodica Mandache, Ioana Macaria si Istvan Teglas. Piesa este povestea iubirii dintre actrita Leny Caler si dramaturgul-criticul-scriitorul Mihail Sebastian. Leny Caler, ajunsa la batranete, rememoreaza cu nostalgie scene de viata petrecute cu Sebastian, in timp ce Mihail Sebastian trece in piesa prin toate starile indragostitului, mai ales ale unuia caruia dragostea nu ii este cu adevarat impartasita.

Desi admirativa la adresa scrisului lui ironic si lucid, Leny este usor dezamagita cand intalneste in realitate un Sebastian timid si nu foarte aratos. Dialogul dintre Mihail si Leny este in general caustic si incisiv, mai ales din partea lui Mihail Sebastian care isi diseca usturator propriile senzatii amoroase in discrepanta cu nepasarea si superficialitatea lui Leny. Dar piesa trece sub tacere fragmente mai putin "indragostite" ale lui Sebastian dezvaluite in "Jurnal-ul" lui, din care reiese un Sebastian mai meschin. Vezi mai jos fragmentul trecut sub tacere.

Piesa este slaba ca text, marsand pe idei de genul "teatrul este ceva misterios si copilaresc", "falia dintre generatii este din ce in ce mai adanca" si alte locuri comune. Monoloagele lui Leny (Rodica Mandache) in reflectie libera sunt intr-o anumita masura obositoare. Cele mai bune texte sunt fragmentele din piesa lui Sebastian, Jocul de-a vacanta, pe care a scris-o pentru Leny (rolul Corina) si care a avut premiera in anul 1938. 

De fapt piesa de la Cafeneaua Godot este un teaser pentru opera lui Mihail Sebastian. Te inspira sa il (re)descoperi pe Sebastian ca scriitor ("Accidentul"), publicist, dramaturg ("Steaua fara nume", "Ultima ora"), si memorialist ("Jurnalul"). Este principalul impuls cu care pleci de la "Marea iubire a lui Sebastian". Pe cand asteptarea mea era sa primesc reflectii inteligente asupra iubirii ca sentiment si proces.

Apropo de acest impuls spre opera lui Sebastian, poti asculta piesa "Jocul de-a vacanta" mai jos – teatru radiofonic cu Radu Beligan in rolul principal:

Mihail Sebastian, Jocul de-a vacanta

Asculta mai multe audio diverse

La 69 de ani, Rodica Mandache are aceleasi triluri si cochetarii pe care le stim, fiind destul de credibila in rolul frivolei si prea-iubitei Leny Caler. Doar ca mai degraba la o varsta mai tanara a lui Leny, nu la batranete. Actorul Marius Manole, in rolul lui Sebastian, este serios si absorbit (asa cum il descoperim in orice rol), cum ni l-am imagina si pe Sebastian. Dar dincolo de aceste observatii, nici Rodica Mandache, nici Marius Manole nu fac saltul fara plasa de siguranta, "leap of faith" in textul piesei si in profunzimea personajelor. Il vad pe Sebastian ca pe o persoana nevrotica, care se consuma intens in gandurile si textele lui, ca si in iubire. In piesa, Sebastian este doar serios dar nu dispera existential pentru asa-zisa "marea lui iubire". 

Piesa este pusa in scena ca si cum ar fi un spectacol-lectura. Fiecare dintre cei patru actori isi declama replicile stand pe scaun si tinand in maini textul. "Marea iubire a lui Sebastian" s-a nascut din intalnirea actritei Rodica Mandache cu memoriile lui Leny Caler, textul fiind un mozaic format din corespondenta dintre Leny Caler si Mihail Sebastian, "Jurnalul" lui Mihail Sebastian si piesa lui "Jocul de-a vacanta". Dupa cum spuneam insa, anumite fragmente sunt trecute sub tacere: 

"E o "fată bună". Voi putea într-o zi s-o primesc într-o garsonieră a mea, s-o fut, să bem un pahar de vin, să fumăm o ţigare, să punem o placă de patefon şi s-o ascult cu indiferenţă, cel mult amuzat – poveştile ei despre foşti amanţi din trecut? Dacă da, va fi perfect.
E şi asta o forma de fericire şi cu siguranţă aş fi fericit.
[…]
– Dă-te la ea – mergi la sigur -, se regulează cu oricine."

Cam toti stim povestea lui Mihail Sebastian, dramaturg nascut in 1907 si persecutat de antisemiti in perioada razboiului. Destinul lui Sebastian s-a incheiat tragic la 37 de ani intr-un accident in care este strivit de un camion. Nazistii tocmai se retrasesera din Bucuresti, iar Sebastian era in plina perioada de verva creativa…

Povestea lui Leny Caler e mai putin cunoscuta. Actrita devenita co-asociata in compania Luciei Sturdza Bulandra, Leny a fost muza multor barbati interesanti ai epocii: Camil Petrescu, scriitorul Tudor Muşatescu, regizorul Sică Alexandrescu, Tudor Arghezi şi compozitorul Elly Roman. Camil Petrescu este printre primii ce o remarca pe Leny Caler si cel care o rafineaza si ii deschide gustul pentru lectura. Dupa unii, Camil Petrescu o are ca inspiratie pentru Doamna T si Emilia, personaje feminine din "Patul lui Procust". Leny Caler se autoexileaza incepand cu sfarsitul anilor '50 la Berlin, unde moare in anul 1992, la 47 de ani dupa disparitia lui Sebastian.

Biletele costa 30lei. Rezervari la telefon: 021 31 61 682 / 0736 414 244.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentDocumentar despre Nicolae Titulescu
Următorul articolSimply Red – Live la Java Soulnation 2010
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here