Making Waves: New Romanian Cinema


Cand: 04 Dec - 10 Dec 2014
0
793

Pentru al nouălea an consecutiv filmele românești sunt promotoare de schimbare și punct de pornire pentru reflecții despre trecut, prezent și viitor, idee materializată în Making Waves: New Romanian Cinema de la Lincoln Center.

Selecția de filme prezentată la Film Society of Lincoln Center între 4 și 8 decembrie și la Jacob Burns Film Center între 5 și 10 decembrie, are din nou ca numitor comun spectrul comunismului: deși filmele prezentate sunt în mare parte plasate în contemporaneitate, ele aduc în prim-plan un prezent care nu poate fi văzut altfel decât prin prisma trecutului.
În deschiderea festivalului va rula Câinele japonez, propunerea României pentru premiile Oscar, regizat de Tudor Cristian Jurgiu. Un film în care familia tradițională (reprezentată de Victor Rebengiuc) se confruntă cu lumea globalizată ( concentrată în personajul fiului care trăește în străinătate).

Secțiunea Director in Focus celebrează anul acesta cariera impresionantă a regizorului Stere Gulea, cu două proiecții: Moromeții și recentul Sunt o babă comunistă.
Quod Erat Demonstrandum (R: Andrei Gruzsniczki), Roxanne, al lui Valentin Hotea, Al doilea joc (Corneliu Porumboiu) și București, unde ești? completează lista titlurilor proiectate în cadrul Making Waves.

Festivalul se încheie cu premiera Viktoria, o coproducție româno-bulgară, despre așa numitul copil al deceniului: Viktoria, o fetiță care s-a născut fără buric, devenită simbol al regimului comunist.

Paralel cu aceste proiecții, se desfășoară programul special Creative Freedom through Cinema, care abordează relația dintre cinema și politică. Tema acestui an este încălcarea drepturilor comunității LGBT, prin prisma celor mai recente restricții aplicate minorităților sexuale de statul rus. Filmele prezentate sunt Children 404 (R. Pavel Loparev şi Askold Kurov) și Winter Journey (Serghei Taramajev şi Liubov Lvova). Printre invitații la discuții se numără și Andrew Solomon.

Un alt eveniment inedit este Hedda Sterne Rediscovered: Comin Năsui prezintă în premieră lucrări de început ale artistei expresioniste, păstrate de prietena acesteia (și artistă la rândul ei) Madi Wechsler Dinu, lucrări însoțite de comentariile lui Wechsler Dinu.

Pentru al treilea an consecutiv, Bursa Alex Leo Șerban este prezentată în cadrul Making Waves, câștigătorul din acest an fiind criticul de film Andrei Rus, editor al revistei Film Menu.

Biletele sunt disponibile pe filmlinc.com.
 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here