Mai 68, revolutia imposibila? – proiectie de film urmata de intalnirea cu filosoful si realizatorul de documentare Isy Morgensztern

0
1026
Unde: Cinema Elvire Popesco

Cand: 26 Jun 2018
Ora:18:30

Institutul Francez continuă seria proiecţiilor de film şi a dezbaterilor dedicate revoltelor din Franţa anului 1968. Marţi, 26 iunie 2018, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat în premieră (în România) documentarul Benny Lévy sau revoluţia imposibilă (1h42). Documentarul este regizat de filosoful Isy Morgensztern, care a făcut parte din echipa fondatatoare a publicaţiei Liberation şi a canalului de televiziune franco-german ARTE. Isy Morgenszter va fi prezent la finalul proiecţiei pentru a lua parte la dezbaterea Mai 68, revoluţia imposibilă?, alături de istoricul şi eseistul Sorin Antohi şi de Andrei Ţârnea, diplomatul şi comisar al Sezonului Franţa-România.

Documentarul analizează atent evoluţia formaţiunii de extremă stânga numită La Gauche prolétarienne (Stânga proletară) şi traiectoria ultimului său lider, filosoful Benny Lévy. Dupa implicarea în revolte, Levy a lăsat de-o parte activismul de sorginte marxist-maoistă pentru a se întoarce la tradiţiile şi la scrierile sacre iudaice.

Cine a fost Benny Lévy ? Pe lângă implicarea în formaţiunea pe care a fondat-o – Stânga Proletară – de sorginte marxist-maoistă şi anarhistă, ai cărei adepţi se identificau cu marile idealuri ale partizanilor antifascişti, Benny Lévy a fost secretarul lui Jean-Paul Sartre, adeptul ideilor din cărţile filosofului Emmanuel Levinas (a condus Institutul de studii levinasiene) şi fondator al publicaţiei Liberation.

După ce a condus formaţiunea Stânga Proletară, Benny Lévy a decis desfiinţarea acesteia, hotărât fiind să se dedice studiilor filosofice legate de Iudaism. Levy a considerat la un moment dat că lupta revoluţionara l-a îndepărtat de sine, de omul care îşi dorea să fie: Angajamentul politic vine dintr-o mare dorinţă, las la o parte tot ceea ce perturbă această dorinţă; sunt într-o încercare de depăşire a sinelui, pe care o văd dintr-o perspetivă grandioasă. Ne angajăm în virtutea acestei dorinţe care, mai apoi ne amăgeşte, ne face să greşim. Pe când eram activist, la un moment dat, mi-am dat seama ca deveneam un individ din ce în ce mai artificial, o fiinţă umană care nu mai eram eu.  

Cei pasionaţi de artă şi de istoria filosofiilor asociază numele regizorului Isy Morgensztern cu titlul cărţii L’aventure monotheiste. Judaisme, christianisme, islam: ce qui les rapproche, ce qui les distingue (Aventura monoteistă. Iudaism, creştinism, islam: asemănări şi deosebiri), Ed. La Decouverte, care a stat la baza documentarului omonim, sau cu documentarul dedicat pictorului Mark Rothko, reprezentativ pentru expresionismul abstract american (Mark Rothko, un humaniste abstrait/Mark Rothko, un umanist abstract).

Preţul unui bilet este de 15 lei. Poţi cumpăra bilete online de pe Eventbook, sau din librăriile partenere – Kyralina şi Humanitas.

Citeşte şi Le Redoutable – Godard văzut de muza lui, Anne Wiazemsky

Un an apres – Romanul ce a stat la baza filmului Le Redoutable

Le Redoutable – Godard vazut de muza lui, Anne Wiazemsky

Un an apres – Romanul ce a stat la baza filmului Le Redoutable

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here