Mad Men – pe Don Draper nu il schimbi, il placi asa cum e

0
2031

În anii ’60 bărbaţii erau bărbaţi (nu că acum n-ar fi), dar şi misogini, fumatul nu era chiar atât de dăunător sănătăţii, gospodinele găteau pe tocuri şi cel mai bun loc de muncă pentru o femeie era cel de secretară-sper-să-ajung-soţia-şefului. Ai putea spune că Mad Men este un serial al moravurilor uşoare: se bea şi se fumează ca şi cum fumatul şi whiskey-ul sunt şi ele două personaje principale, iar adulterul este la ordinea pauzei de prânz. Dar toate acestea pot fi văzute ca pretexte pentru a spune povestea unui personaj care începe să devină cult.

Bineînțeles e vorba despre Donald Draper, masculul alpha care obţine intotdeaune ceea ce doreşte. Don are un succes nebun în cariera publicitară, are o familie fericită, trăieşte într-un cartier rezindențial, este bogat, arătos, pare să aibă totul. Ajungi să îl placi din primele episoade pentru că pare bărbatul perfect. Înțelege natura umană şi de aceea excelează în toate aspectele vieţii sale, dar mai ales în publicitate: Advertising is based on one thing: happiness. And do you know what happiness is? Happiness is the smell of a new car. It's freedom from fear. It's a billboard on the side of a road that screams with reassurance that whatever you're doing is OK. You are OK.

 

 

Dar Don fascinează tocmai pentru că este un mister, chiar și pentru restul personajelor din film: Draper? Who knows anything about that guy? No one’s ever lifted that rock. He could be Batman for all we know. Încet, dar sigur, începi însă să afli detalii despre trecutul lui și umbrele din viața lui actuală. Apare dintr-o dată complicat și deloc luminos, ci mai degrabă un tip cu mulţi demoni pe care încearcă să şi-i facă prieteni. E arogant şi cinic, însă transmite în jurul său un set de valori care-l fac respectat de către cei din jur. Îl poţi condamna pentru că fură o identitate, îşi întemeiază o familie având la bază o minciună, îşi înşeală nevasta şi uneori se poartă nedrept de urât cu cei din jur. Cu toate acestea, există un “nu ştiu ce” al lui Don care te face să fii de partea lui. 

 

 

Celelalte personaje îți susțin parcă loialitatea față de personaj: “Blonda de gheaţă” pe post de soţie ni-l arată pe Don-luptătorul. Adică cel care vrea sa işi salveze casnicia şi parcă ar vrea să iţi demonstreze că dragostea poate triumfa. Roger Sterling este cel care îl pune în valoare pe Don-cel-inteligent. Este partenerul său în afaceri şi cel alături de care Sterling Cooper Draper Pryce devine o companie de succes. Peggy Olson ne face cunoştinţă cu Don-mentorul. Ea este secretara care ajunge în vârful carierei sub protecţia lui Don Draper. Iar Joan Holloway, secretara senzuală, este cea care ni-l arată pe Don-cel-corect, atunci când este singurul care refuză ca Joan să fie moneda de schimb pentru a încheia un contract.

Dorit de nenumărate femei şi invidiat de barbaţi, Don Draper pare totuşi că ar vrea sa fugă de viaţa perfectă pe care şi-a creat-o. Escapadele pe care le intreprinde nu reies întotdeauna a fi pentru amuzamentul propriu. În ciuda vieții aparent ideale, Don este nemulțumit. Nu știm ce caută, dar îi înțelegem angoasele nerostite. Iar luciditatea despre esența naturii umane și despre fericire  nu îi aduc doar succesul, ci și nefericirea.  Și, fără să ne dăm seama, noi, cei care ne-am pierdut inocența, ajungem să ne identificăm cu Don. Iar dacă ești mai ales femeie, ți-amintești de pornirea de a-l salva pe cel de lângă tine – neînțeles și adâncit într-o angoasă existențială. Chiar dacă știm deja că este imposibil.

Poţi să îl întorci pe toate părţile urmărindu-l și în noul sezon, cel cu numărul 6 (care a avut premiera pe 7 aprilie 2013, la AMC), dar cu Don Draper nu există decât o alternativă: să îl placi și să îl accepți așa cum e.
 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here