Lettrists, Isou & Co @MNAC

0
731

Prima expoziţie de artă lettristă din România este organizată în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană în perioada 15 martie-3 iunie 2013.

Cu toate că mişcarea artistică a lettrismului a fost iniţiată în anii '40 de românul Isidore Isou, în colaborare cu francezul Gabriel Pomerand, creaţiile pe care le-a originat acest curent nu au fost prezentate până acum publicului autohton.

Lettriştii au propus o nouă interpretare a cuvintelor şi a literelor, încărcând semnele grafice cu simbolistica sunetelor şi a imaginilor, în lumina crezului lor artistic conform căruia scrierea ar trebui să fie muzică, pictură sau film. Cuvintele nu se mai definesc astfel prin lizibilitatea lor, ci prin ceea ce sugerează sau transmit dincolo de materialitatea lor, devenind o formă de expresie artistică. La fel cum Primul Război Mondial dă naştere, indirect, dadaismul, lettrismul este şi el, în parte, rod al celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta propune, prin traiectoria de creaţie propusă, rescrierea istoriei având în vedere două direcţii clare, divergente, dar complementare: trăirea artei şi arta trăitului.

Expoziţia de la MNAC prezintă lucrări ale artiştilor Roberto Altman, Jean-Louis Brau, Françoise Canal, Jean Paul Curtay, Guy Debord, Alain De Latour, François Dufrêne, Antoine Grimaud, Isidore Isou, Aude Jessemin, Maurice Lemaître, François Letaillieur, Marc’O, Gabriel Pomerand, Poucette, François Poyet, Roberdhay, Ralph Rumney, Roland Sabatier, Alain Satié, Jacques Spacagna, Florence Villers, Rosie Vronski, Gil Wolman. O parte din exponate au fost prezentate recent în muzee importante, precum Centrul Pompidou sau Palais de Tokyo din Paris sau Reina Sofia din Madrid.

Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10 şi 18. Preţul biletelor este de 5 lei, intrarea fiind liberă pentru elevi, studenţi şi pensionari.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here