Les Films de Cannes a Bucarest, editia 2016 – Primele filme anuntate

0
1349

Cand: 14 Oct - 23 Oct 2016

Ediţia de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc între 14 şi 23 octombrie, include şi filmele unor cineaşti din Iran, Egipt, Israel şi Turcia. Filme au ca teme dramele din interiorul unei familii, contextul politic inflamabil şi complicata dinamică din relaţia unui cuplu marcat de schimbările prin care trec societăţile din Orientul Mijlociu. Doi dintre cineaştii aflaţi în spatele acestor filme -- Eran Kolirin şi Mehmet Can Mertoğlu – vor fi prezenţi la Bucureşti pentru a răspunde la întrebările spectatorilor.

Printre filmele care vor fi proiectate în cadrul evenimentului este şi The Salesman, singurul din competiţia oficială distins cu două trofee (pentru cel mai bun actor într-un rol masculin – Shahab Hosseini -- şi pentru cel mai bun scenariu). Filmul a fost regizat de cineastul Ashgar Farhadi, primul iranian care a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film străin (Nader and Simin – A Separation) şi care, în 2012, a fost inclus în topul 100 al celor mai influenţi oameni, alcătuit de publicaţia Time.

imagine: filmedefestival.ro
imagine: filmedefestival.ro

Filmul The Salesman are la bază povestea unui cuplu din Teheran care trece prin situaţii-limită după ce se mută în casa unei foste prostituate, unde o vizită neaşteptată duce la evenimente violente. Dacă iubitorilor de teatru le-a atras atenţia titlul ce le aminteşte de o piesă clasică, trebuie menţionat că partenerii din cuplul aflat în centrul evenimentelor îşi dedica timpul unei trupe de amatori, în care interpretează rolurile din capodopera lui Arthur Miller -- The Death of a Salesman. În această piesă, ei îşi pot exprima cel mai bine problemele din viaţa reală. Filmul promite o poveste desfăşurată într-un ritm alert, cu detalii bine dozate.


LYTE video

Pentru cei dornici să afle mai multe despre cinematografia israeliană, organizatorii au pregătit filmul Beyound the Mountains and the Hills, inclus în secţiunea Un Certain Regard a festivalului. Realizat de Eran Kolirin, un reprezentant al noului val de regizori din Israel, filmul surprinde întâlnirea dintre problemele individuale, apărute în viaţa unui soldat lăsat la vatră după 27 de ani, şi problemele societăţii în care acesta va încerca să se readapteze după o viaţă petrecută în stricteţea unităţii militare. Noua societate, aşa cum o vede personajul central, pare a fi una disfuncţională şi plină de complicităţi gata să încurajeze corupţia şi lăcomia. Drama protagonistului va deveni o călătorie, pe alocuri suprarealistă, în zonele întunecate ale societăţii israeliene, spre care îl vor purta anumite alegeri.

imagine: Beyound the Mountains and the Hills/filmedefestival.ro
imagine: Beyound the Mountains and the Hills/filmedefestival.ro

Eran Kolirin va fi unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta. Cineastul a devenit un favorit al marilor festivaluri europene prin filmele The Band’s Visit (premiat la Cannes) şi The Exchange (inclus în competiţia pentru Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia).


LYTE video

Unul dintre filmele care i-au impresionat pe criticii de la Cannes este şi Album, strâns legat de cinematografia românească, deoarece are în spate o echipă care îi include pe Călin Peter Netzer (Poziţia copilului), care a fost producătorul filmului, şi pe Marius Panduru, care semnează imaginea.

imagine: Album/filmedefestival.ro
imagine: Album/filmedefestival.ro

Prezentat în cadrul Semaine de la Critique şi distins cu France 4 Visionary Award, filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu. Îmbinând satira şi realismul cu tentă absurdă prezent în filmele realizate de Roy Andersson, cineastul turc prezintă istoria inventată a unei familii, în care un cuplu trecut de patruzeci de ani falsifică nişte fotografii pentru a demonstra legătura biologică dintre o sarcină (inexistentă) şi apariţia în viaţa lui a unui copil adoptat.

Extract ALBÜM dir.Mehmet Can Mertoğlu with Eng subs

LYTE video

Cei dornici să vadă un thriller pe fundalul unor tulburări politice vor putea opta pentru Clash, un film plin de acţiune şi mesaje puternice, proiectat în secţiunea Un Certain Regard. Îndrăzneţ, controversat şi tulburător, filmul regizat de Mohamed Diab pleacă de la situaţia tensionată din Egipt, spectatorul având impresia că se află într-o dubă a poliţiei, alături de protagoniştii nimeriţi în timpul protestelor din 2013 (care au prelungit evenimentele explozive apărute în Primăvara Arabă).

imagine: Clash/filmedefestival.ro
imagine: Clash/filmedefestival.ro

Personajele principale, care au convingeri politice şi religioase ce îi plasează în tabere diferite ajung să îşi unească forţele pentru a supravieţui într-un Cairo al ciocnirilor violente ce au avut loc după exilul preşedintelui Mohamed Morsi.


LYTE video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here