Les Films de Cannes a Bucarest, editia 2015


Cand: 23 Oct - 29 Oct 2015
0
895

Dacă nu aţi ajuns nici anul acesta pe Riviera pentru a vedea filmele despre care s-a vorbit atât de mult în reportajele dedicate Festivalului de Film de la Cannes, mai aveţi o şansă: a şasea ediţie a evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie 2015, la Cinema Pro, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popesco (din cadrul Institutului Francez). Printre filmele alese pentru a fi proiectate se numără decomentarulAmy, dedicat lui Amy Winehouse, Irrational Man şi cele două lungmetraje româneşti care i-au impresionat pe criticii marelui festival – Comoara şi Un etaj mai jos.  

Les Films de Cannes a Bucarest propune o selecţie care include cele mai bune filme prezente la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes. Unul dintre cele mai aşteptate de cei interesaţi de cinematografia de artă este şi Arabian Nights, compus de fapt din trei părţi, fiind considerat filmul lung al festivalului. Realizat de Miguel Gomes, regizorul portughez din spatele filmului Tabu, filmul este o alegorie a problemelor şi crizelor din societatea contemporană, spuse de o altfel de Sheherezada.

Tot de lumea orientală aminteşte şi câştigătorul marelui trofeu Palme d’Or, un film care are la bază tema migraţiei determinate de violenţele ce îi ţin pe locuitorii anumitor ţări din Asia în teroare. Dheepan spune povestea unui fost soldat care vrea să fugă din inima războiului civil din Sri Lanka alături de o străină. Pentru ca drama lor să fie credibilă în ochii oficialităţilor din Franţa, unde speră să se refugieze din calea istoriei traumatizante, bărbatul se dă drept tatăl fetiţei ce o însoţeşte pe femeie, astfel încât să pară o familie. Filmul regizorului Jaques Audiard are un mesaj cutremurător, legat de modul în care oamenii dezrădăcinaţi încearcă să îşi reconstruiască viaţa decentă la care au fost obligaţi să renunţe.

Tot în căutarea unei vieţi mai bune pornesc şi personajele filmului Masaan, a cărui acţiune se petrece într-unul dintre oraşele tradiţionaliste de pe malul Gangelui. Regizorul indian Neeraj Ghaywan a câştigat premiul categoriei destinate unor tinere talente cu povestea despre acea parte a Indiei unde încă mai există segregarea pe caste vinovăţia celor ce aleg o altă viaţă decât strămoşii lor şi iubirile imposibile ameninţate de pericolele unei lumi interlope tentante.

Se pare că ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes a fost una orientală, în care multe dintre filmele selectate vorbesc despre ciocnirea dintre civilizaţii, generaţii şi mentalităţi. Un astfel de film este şi Mustang, care prezintă încercările unor surori dintr-un sat din partea de nord a Turciei de a se elibara de povara unor părinţi ce văd în relaţiile lor inocente cu băieţii nişte comportamente scandaloase. Psihoza coletivă din mica aşezare şi normele rigide le transformă în prizoniere inventive, care vor face orice pentru a scăpa. Acestor surori li s-ar fi putut alătura şi eroina de zece ani a filmului Le tout nouveau testament, care vrea să se răzbune pe un Dumnezeu autoritar cu ea şi cu mama ei, alegând să-i anunţe prin SMS pe toţi apropiaţii data când vor muri. În timp ce unele protagoniste vor să se elibereze de o societate rigidă, altele vor să scape de propriile dependenţe emoţionale, aşa cum face şi Tony, personajul feminin din Mon roi, care, după un accident de sky, începe să deruleze în minte relaţia cu Georgio, bărbatul ce i-a marcat existenţa într-un mod tumultuos.

Nu numai fetele au probleme, ci şi băieţii, mai ales la vârsta de 18 ani, la care ajunge şi Malony, protagonistul filmului La tete haute(Standing Tall). El are norocul de a beneficia de atentia unui judecător dornic să-l salveze şi de bunăvoinţa unui educator. Rebeliunea are un sens mult mai dureros pentru Aram, personajul central din controversatul film Une histoire de fou (Don’t Tell Me The Boy Was Mad). În anii ’80, Aram, un armean stabilit în Marsilia, aruncă în aer maşina ambasadorului Turciei. Un ciclist aflat în zonă este rănit. Mama lui Aram îşi cere iertare în numele fiului ei când îl vizitează pe cel rănit, dar Aram are alte planuri cu acesta: să-l transforme într-unul dintre mesagerii cauzei sale de eliberare a poporului armean.

Mai multe detalii referitoare la preţul biletelor şi la programul proiecţiilor vor fi oferite de organizatori în următoarele zile, pe site-ul oficial.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here