Les Films de Cannes à Bucarest 2013

0
422

Între 25 și 31 octombrie, cel mai așteptat festival de film al toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest, aduce în premieră în România, cele mai interesante, controversate și premiate filme ale Festivalului de la Cannes. Ca în fiecare an, evenimentul aduce în fața publicului nu numai filmele premiate, ci și cineaști recunoscuți în cadrul festivalului de la Cannes. Abdellatif Kechiche, câștigătorul Palme d'Or, și Amat Escalante (Premiul pentru regie) sunt doi dintre invitații Les Films de Cannes à Bucarest.


 
 

Programul acestei editii a Les Films il gasesti aici. Iata si cateva dintre filmele care vor fi proiectate:

La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2

Câștigătorul Palme d'Or, La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2  va închide festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, contând pe prezența regizorului Abdellatif Kechiche. Filmul urmărește începutul, mijlocul și posibilul sfârșit al relației dintre Adele și artista cu păr albastru, Emma. Regizorul franco-tunisian a împărțit premiul cu actrițele titulare, Adèle Exarchopolous și Léa Seydoux, într-o neașteptată decizie a juriului care a plasat prestația lor deasupra premiului pentru Cea mai bună actriță. Filmul va rula miercuri, 30 octombrie la Cinema Studio (ora 20:00) și CinemaPro (ora 20:45) și joi, 31 octombrie la Cinema Elivira Popescu (ora 20:00).


 

Heli

În deschiderea festivalului, câștigătorul premiului pentru regie, Amat Escalante își prezintă propria viziune asupra Mexicului cu Heli, un film despre mafia drogurilor, iubire improbabilă și moartea inocenței, totul punctat de scene de violență extrem de explicite. Un film controversat, nu din motive estetice, ci din sinceritatea cu care arată adevăruri indiscutabile ale societății mexicane. Heli va rula vineri, 25 octombrie: la ora 20:00 la Cinema Studio și la ora 20:45 la CinemaPro. În plus, la Cinema Elvira Popescu, duminică, 27 octombrie, la ora 18:00, se proiectează un alt film marca Escalante, Los Bastardos, câștigător Un Certain Regard în 2008.


 

Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)

Filmul regizorului Arnaud Desplechin este o adaptare a cărții psihanalistului Georges Devereux, interpretat de Mathieu Amalric, este deci natural ca Jimmy P. să fie o călătorie complicată în mintea unui om complicat, indianul Blackfoot, Jimmy Picard (Benicio del Toro). O pereche de actori memorabilă, într-un film care nu poate să nu-ți trezească amintiri cinematice, dacă nu Spellbound al lui Hitchcock, poate, mai recentul, The King's Speech se apropie de relația medic-pacient a filmului lui Desplechin. Jimmy P. rulează sâmbătă, 26 octombrie, ora 19:00 la Cinema Studio și duminică, 27 octombrie , ora 18:00 la CinemaPro.


 

Inside Llewyn Davis

O incursiune a fraților Coen în lumea muzicii folk din New York-ul anilor '60, câștigătorul Marelui Premiu la Festivalul de la Cannes capătă o relevanță deosebită după ce documentarul Searching for Sugar Man a câștigat Oscarul. Bazat pe memoriile lui Dave Van Ronk, Inside Llewyn Davis urmărește viața unui grup de artiști, interpretați de Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake și Garrett Hedlund, care încearcă să dea lovitura într-o industrie în care Bob Dylan, într-o nișă similară, făcea istorie. Secretul succesului este concentrat în expresia omul potrivit la locul potrivit.


 

Only God Forgives

Privit de mulți ca o continuare a filmului Drive, noua colaborare Ryan GosslingNicolas Winding Refn se menține în aceeași linie stilistică a predecesorului. Acțiunea se mută însă în Bangkok, unde personajul lui Gossling, Julian, conduce o rețea mafiotă folosind ca paravan un club de box thailandez. Când fratele său este omorât, Julian se înfruntă cu un rival pe măsură: un polițist care nu se dă în lături de la practici neortodoxe. Un thriller care îți taie răsuflarea, un western modern cu accente noir, Only God Forgives preia toate elementele care au transformat Drive într-unul dintre cele mai bune filme din 2011 și le explodează. Rezultatul este spectacolul ultraviolent al unui oraș corupt. 


 

Like Father, Like Son

Căștigător al Premiului Juriului la Cannes, Like Father, Like Son este o dramă cu accente de umor, care urmărește o premisă simplă într-o linie narativă complexă: relația tată-fiu și modul în care aceasta se transformă atunci când două familii află că li s-au schimbat copiii la naștere. Regizorul Kore-Eda Hirokazu, unul dintre cei mai apreciați cineaști japonezi, a reușit să transmită cu delicatețe dilema unui tată care nu s-a perceput niciodată ca atare și modul în care acesta se obișnuiește cu rolul său în mijlocul confuziei generale. 


 

A Touch Of Sin

Filmul regizorului chinez Jia Zhangke, câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu, completează trioul filmelor intim legate de problemele societății asiatice. A Touch Of Sin conturează prin patru povești disparate peisajul unei Chine moderne care se aliniază economic cu Occidentul în detrimentul clasei joase. În cuvintele regizorului: E clar vă violența e cel mai la îndemână mod prin care cei slabi își pot recâștiga demnitatea.


 

Organizatorii pun la dispoziția participanților trei săli de cinema și posibilitatea de a cumpăra deja bilete la o parte din proiecțiile din program. Pentru CinemaPro, biletele pot fi achiziționate pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.

Începând cu 11 octombrie se pot achiziționa în avans bilete pentru Only God Forgives, A Touch Of Sin și turul de forță al lui Robert Redford, All Is Lost.
 

Ediţia din 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest propune o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectaţi regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecţionat de cinci ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi premiat cu Palme d'Or pentru Sous le soleil du Satan (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariţia regizorului.

Pentru mai multe detalii, site-ul evenimentului este actualizat regulat cu informații despre filmele care vor completa programul.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentRecomandari pentru weekendul 11-13 octombrie 2013
Următorul articolHaute Cuisine
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here