Legenda marelui inchizitor

Unde: Feodor Dostoievski
Cand: 26 May 2012
Ora:20:00
0
794

Legenda Marelui Inchizitor de la Teatrul National (Sala Atelier) este un one-man show care are doua ingrediente superlative: textul lui Feodor Dostoievski, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii si cei mai filosofici, si unul dintre cei mai buni actori romani, Victor Rebengiuc

Piesa are ca punct de pornire un episod din romanul lui Dostoievski, Fratii Karamazov, un text despre asumarea libertatii si, in consecinta, a responsabilitatii, plecand de la observatia ca prea putini oameni sunt liberi si actioneaza liber, pe cand majoritatea nu accepta diferentele si traiesc in inertia celor multi. Solutia lui Dostoievski este una umanista, a iubirii.

Mergand de la un nivel filosofic si existential la unul politic, textul lui Dostoievski este profetic, vorbind despre "fericirea universala", telul final al tuturor experientelor totalitare din secolul XX.

Piesa ar putea avea un motto din Nietzsche: Uita-te la turme […] nu stiu intelesul lui "azi" sau "ieri", pasc si rumega, se misca sau se odihnesc, de dimineata pana seara, de la o zi la alta, consumate de micile lor iubiri si uri […] Animalele traiesc anistoric, pentru ca intra in prezent ca un numar.

Biletele costa 16 lei redus si 30 lei bilet intreg.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here