La piel que habito – noul film semnat de Almodovar


Premiera: 11 November 2011
0
1060

Regizorul spaniol Pedro Almodovar si-a propus sa creeze, dupa propria expresie, un film-horror fara tipete. Ceea ce a obtinut este La piel que habito, noul sau film care a avut premiera la Cannes in acest an.

Genul horror nu este nou pentru Almodovar, in ciuda opiniei unor critici ca David Gritten de la The Telegraph. Matador, filmul lui Almodovar din 1986, in care joaca Antonio Banderas ca si in La piel que habito, este tot un thriller-horror. Este de remarcat intoarcerea lui Banderas intr-un film de Almodovar dupa o pauza de 21 de ani.

Almodovar vine cu o noua creatie ciudata (cum ar putea fi altfel), in care obsesiile obisnuite (atractia sexuala dincolo de orice tabu, boala, identitatea sexuala, sensibilitatea feminina, moartea) se amesteca original, as zice intr-o tragedie greaca daca rezultatul nu ar fi atat de melodramatic si dincolo de bine si de rau in acceptiunea "comuna".

La piel que habito spune povestea incalcita a unui eminent chirurg plastician, Robert Ledgard (Antonio Banderas), care in incercarea de a exorciza rani emotionale vechi realizeaza experimente pentru a dezvolta o piele rezistenta la socuri termice. Cobaiul este Vera (Elena Anaya), o tanara pe care o tine captiva in casa lui cu ajutorul Mariliei (Marisa Paredes). Fiul Mariliei, Zeca, incearca sa se ascunda tot aici dupa ce comite un jaf.  Pe domeniul lui Robert o descopera pe Vera si o violeaza. (Zeca pare rupt ca tipologie si actiuni din Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988).) Din acest moment filmul curge dintr-o revelatie in alta, una mai abracadabranta decat alta, despre trecutul personajelor si motivatiile lor.

Daca in idee Almodovar vroia sa ii distribuie in rolurile principale pe Antonio Banderas si pe Penelope Cruz, obisnuiti ai lui Almodovar, regizorul i-a distribuit in final pe Antonio Banderas si pe Elena Anaya (Lucia y el sexo, Hable con ella). Penelope Cruz probabil a trebuit sa refuze rolul in La piele que habito, la fel ca si pe cel din Melancholia lui Lars von Trier, din cauza sarcinii.

Cat despre Antonio Banderas, acesta nu doar ca a jucat in filmele lui Almodovar inainte de plecarea la Hollywood, dar chiar a debutat in Laberinto de pasiones, filmul lui Almodovar din 1982. Pana la consacrarea comerciala la Hollywood, Banderas a mai jucat in cateva filme de referinta pentru Almodovar, dar si pentru el: Matador (1986), La ley del deseo (1987), Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) si Atame ! (1990).

Redundant de spus, nu rata in cinematograf La piel que habito.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here