John Malkovich reproduce cele mai cunoscute imagini din pop culture

0
928

John Malkovich și-a unit talentul cu cel al fotografului și prietenului său, Sandro Miller, poate pentru a închide gura o dată pentru totdeauna celor care îi pun la îndoială versatilitatea şi talentul şi celor care spun că n-a mai jucat nimic interesant de cam multişor. 

În seria de fotografii concepută de Miller, Malkovich reproduce impecabil fotografiile emblematice ale culturii pop, precum cea a lui Che Guevara, Alfred Hitchcock sau John Lennon. Întrucât Miller este specializat pe fotografie-portret, și aceste imagini reproduc portretele acestor personalități, în același timp omagiindu-i pe fotografii care le-au realizat.

Prima dintre fotografii îl prezintă pe Malkovich în postura lui Alfred Hitchcock cu gâsca, imagine realizată cu ocazia unui articol despre abilitățile culinare ale regizorului, devenită de atunci emblematică pentru personalitatea lui excentrică. Imaginea alb/negru marchează și atingerea notorietății pentru autorul acesteia, Albert Watson. Pentru mai multe informații despre ea, găsiți aici un interviu.

 

 

Mai mult ca sigur ați observat imaginea și referințe la personalitatea lui el comandante Che Guevara prin toate colțișoarele posibile, de la nume de baruri până la tricouri și graffiti. Fotografia lui reprezentativă a fost realizată de Alberto Korda la înmormântarea victimelor exploziei vasului La Coubre din 5 martie 1960.

 

  

 

  

 

Continuăm cu o fotografie controversată în venă avangardistă, în care Malcovich nu imită o personalitate, ci figura lui Iisus. Fotografia de referinţă, al cărei autor este Andres Serrano, se numește Piss Christ și datează din 1987. Aceasta reprezintă un crucifix de plastic scufundat în urină, fapt care a şocat mulţi fundamentalişti creştini de atunci şi acum, aceştia chiar ameninţându-l cu moartea pe artist şi vandalizând-o cu ocazia expunerii acesteia, in 2011, la o galerie din Franţa.

 

  

 

  

 

David Bailey, fotograful „revoluţiei culturale” engleze ale anilor 60, este omagiat prin fotografia sa alb/negru cu Mick Jagger acoperindu-și parțial fața cu o glugă de blană, la rându-i grăitoare pentru hedonismul generației sale. Fotografia din 1964 face parte dintr-o colecție intitulată Box of pin-ups în care se regăsesc alte fotografii reprezentative cu artiștii pop ai scenei pop britanice precum The Beatles, Andy Warhol sau Terrence Stamp.

 

  

 

  

 

Următoarea fotografie face referință la autoportretul lui Robert Mapplethorpe din 1983, în care acesta ține în mâini o mitralieră, în timp ce pe fundal regăsim o pentagramă. Figură controversată, Mapplethorpe s-a dedicat temelor homoerotice și a fost un pionier al fotografiei scenei americane de bondage și sadomasochism a anilor 60.

 

  

 

  

 

Rămânând într-o zonă mai întunecată, Miller și Malcovich au ținut să reproducă și fotografia lui Annie Leibovitz care-l prezintă pe John Lennon dezbrăcat în timp ce o sărută pe obraz pe Yoko Ono. Realizată pentru revista Rolling Stones, aceasta avea să fie ultima ședință foto a artistului, întrucât, cinci ore mai târziu, acesta a fost asasinat.

 

  

 

 

Malkovich nu s-a sfiit nici să se pună în pielea… și pantofii feministei Simone de Beauvoir, așa cum apărea ea în fotografia lui Art Shay din anii 50. Realizată cu ocazia vizitei acesteia în Chicago, la iubitul său, scriitorul Nelson Algren, este singura fotografie în care scriitoarea apare nud şi în ea o putem observa în baia unui apartament, aranjându-și părul.

 

  

 

  

 

În fine, poate cea mai amuzantă imagine a seriei este recrearea pozei făcute de  Arthur Sasse cu Albert Einstein scoțând limba la cameră. Pe cât de amuzant pe atât de marcant, întrucât aceasta a circulat pe întreg mapamondul, contribuind la conturarea lui Einstein ca fiind un geniu cu capul în nori.  

 

  

 

  

 

Seria completă de fotografii o găsiţi aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here