Jimmy’s Hall –Puterea unui revolutionar care te invata sa dansezi

0
719

În varianta irlandeză, Comunismul având faţă umană cântă şi dansează pe ritmuri febrile de jazz interbelic, vrea libertatea moravurilor, şcoli independente şi clerici mai puţin vocali, spre disperarea Bisericii dornice să deţină monopolul asupra cugetării libere. Cel puţin aşa era în secolul trecut, de unde regizorul Ken Loach îl ia pe James Gralton (Barry Ward), un apostol al forţei roşii (nu maşina, ci mişcarea politică inspirată din Biblia muncii, scrisă de Marx) şi îl transformă, din revoluţionarul furibund conducând muncitorii spre libertate, într-un dansator charismatic, gata să-i înveţe pe consătenii plictisiţi să mişte din şolduri, cum se făcea în barurile ascunse de pe vremea Prohibiţiei.

Intuind probabil dezaprobarea spectatorilor din fostul bloc sovietic în faţa încercărilor sale de a le arăta cât de buna a fost apariţia Partidului Comunist pentru omenirea mereu asuprită de ăia plini de bani, Ken Loach renunţă la imaginile cu luptele de clasă, la scenele filmate în fabricile unde zace ura din cazanul nedreptăţilor sociale şi alege, pentru a propovădui noua egalitate dintre oameni, un loc mai vesel şi mai atrăgător pentru puştimea dintr-un sat îmbătrânit: sala de dans a lui Jimmy, unde ziua, femeile mai şcolite fac voluntariat şi predau lecţii de pictură şi de literatură, vorbind mai ales despre marii poeţi ai Irlandei, în timp ce seara toţi se mişcă nebuneşte, spre disperarea preotului catolic înfuriat, care tuna şi fulgera împotriva oiţelor rătăcite care ascultă vorbele unui lup roşu ce le povesteşte despre dracul ăla împieliţat de Marx şi a lui diavolească lucrare, Capitalul.

Sub pretextul apărării patriei sale de ciuma răspândită de Lenin în Rusia, preotul satului, cu apucături de mafiot italian din New York, gata să incendieze, să ameninţe şi să recurga la oamenii sus-puşi, îi tratează pe sătenii ademeniţi de ringul de dans improvizat de Jimmy ca pe nişte datornici neputincioşi, care nu şi-au plătit la timp taxa de protecţie. Între ameninţarea cu exilarea din cauza orientării de stânga, grija pentru mama bolnavă, dar care se ţine bine în faţa sticleţilor ce vor să-i umfle odorul, Jimmy vrea să le faca dreptate localnicilor intimidaţi de marii proprietari ce sunt mână-n mână cu Biserica, apoi îşi mai face şi timp să o înveţe pe fosta lui iubită, măritată între timp, cum se dansează în singurele baruri unde albii şi urmaşii africanilor aduşi ca sclavi pot asculta aceleaşi ritmuri păgâne.

Filmele precum Jimmy’s Hall şi cele dedicate marii călătorii a lui Che Guevara prin America Latină îţi arată latura cameleonică a utopiei comuniste. De fapt, Comunismul şi-a deghizat intenţiile în discursurile adaptate fiecărei societăţi, în funcţie de originile nedreptăţii şi ale inegalităţii economice. În ţările occidentale a pledat pentru forţa sindicatelor, în ţările sud-americane, pentru drepturile indigenilor ce nu beneficiau de şansa unei educaţii şi a unui trai decent, fiind încă discriminaţi de urmaşii coloniştilor. În Jimmy’s Hall, Comunismul este suprapus peste războiul de independenţă a Irlandei şi peste opoziţia dintre laicitate şi dogmă, dintre proprietarii abuzivi şi ţăranii având pământuri mai puţin fertile.

Pelicula realizată de Ken Loach mută atenţia de la încrâncenata luptă de clasă la dorinţa personajelor de a fi libere să pună la îndoială autoritatea, dogma, tradiţiile şi orientările politice majoritare. Sala unde paşii lor acceptă ritmurile blamate devine singurul loc unde li se permite să pună întrebări, să viseze la o lume cu mai multe drepturi, care să îi apere în faţa abuzurilor, şi mai ales la o societate unde au voie să se amestece unii cu alţii şi să ia decizii fără să fie intimidaţi de clericii tradiţionalişti. Deşi nu este o capodoperă a cinematografiei, Jimmy’s Hall nu te plictiseşte. Filmul, care te atrage mai ales prin atmosfera creată de charismaticul actor Barry Ward, are meritul de a lăsa în urma lui întrebări legate de legitimitatea politică, de graniţele sociale şi, în special, de cine are voie să le propună sau, mai rau, să ţi le impună.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here