In luna mai la Ateneu – programul spectacolelor simfonice

  0
  608

  Concertele simfonice din luna mai 2012 de la Ateneu vor avea programe foarte diverse, din care Postmodern va recomanda concertele din prima saptamana a lunii si din ultima. Cititi mai jos detalii despre ele. De asemenea gasiti mai jos extrase audio-video din toate piesele ce compun programul concertelor din luna mai (cu exceptia Simfoniei nr 6 a lui Rîbnikov si Nocturna lui Debussy).

  In prima saptamana din mai, serile de joi – 3 mai si vineri – 4 mai, incepand cu ora 19:00, Filarmonica George Enescu va fi dirijata de Christian Badea intr-un program foarte frumos, exclusiv francez, anuntand vara cu piese senzuale, calde, de atmosfera. In program va fi si piesa lui Ravel, Bolero – probabil una din cele mai cunoscute compozitii simfonice. (Poti asculta mai jos Bolero-ul dirijat de Sergiu Celibidache in 1971.) Solista in cele doua seri va fi soprana Cristina Radu.

  • Olivier Messiaen, Les offrandes oubliées
  • Hector Berlioz, Nuits d’été
  • Maurice Ravel, Daphnis şi Chloe (suita nr. 2) si Bolero

  Pe 10 si 11 mai, de la ora 19:00, dirijorul francez Amaury du Closel va dirija Orchestra Filarmonicii Enescu si pe violoncelistul Anton Niculescu intr-un program intunecat, destul de diferit ca stare decat programul primei saptamani: rar interpretatul Concert nr. 2 pentru violoncel de Sostakovici si doua piese ale compozitorului francez impresionist Claude Debussy: Jeux si Nocturne. Jocuri (Jeux) este ultima compozitie simfonica a lui Claude Debussy, scrisa pentru Baletele Ruse ale lui Serghei Diaghilev, la fel ca si Sacre du Printemps a lui Stravinski, ambele compozitii avand premiera in acelasi an. Legat de a doua compozitie de Debussy ce va fi interpretata de Filarmonica, nu e clar care dintre cele trei nocturne va fi aleasa: Nuages, Fetes sau Sirenes.

  Asadar programul pentru  a doua saptamana din mai este:

  • Dmitri Şostakovici, Concertul nr. 2 pentru violoncel şi orchestră
  • Claude Debussy, Jeux si Nocturne

  In a treia saptamana din mai, repertoriul de la Ateneu va fi alcatuit din piese "mai clasice", ale compozitorilor Brahms si Richard Strauss. Orchestra va fi dirijata de probabil cel mai titrat dirijor dintre cei patru ai lunii mai: germanul Gerd Schaller. Solistul celor doua seri va fi pianistul Andrei Licaret. Gerd Schaller este specializat in Richard Strauss si a dirijat printre alte orchestre: Staatsoper Hannover, Staatstheater Braunschweig (dirijor principal), Theater Magdeburg (director muzical), Orchestra Radio din Munchen.

  Programul din 17-18 mai, ora 19:00:

  • Johannes Brahms, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră
  • Richard Strauss, Poemul simfonic “Don Quijote”

  In ultima saptamana din mai, Filarmonica Enescu, dirijata de dirijorul colaborator permanent Horia Andreescu, va interpreta o compozitie foarte placuta si spectaculoasa Rapsodia pe o tema de Paganini de Rachmaninov si Simfonia nr. 6 a compozitorului Alexei Rîbnikov. Solista celor doua seri va fi pianista Gunilla Sussmann.

  Asadar, programul din 24-25 mai, ora 19:00:

  • Serghei Rahmaninov, Rapsodia pe o temă de Paganini
  • Alexei Rîbnikov, Simfonia nr. 6 – cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi

  Galerie video

  LASĂ UN COMENTARIU

  Please enter your comment!
  Please enter your name here