In cautarea inspiratiei

0
742

Cine nu vrea sa fie inspirat in orice, dar mai ales in alegeri! Si cine nu vrea sa fie inspirat de ceva, dar mai ales de cineva, pana la a simti ca-si pierde coordonatele pamantene si zboara tinandu-se de un manunchi de baloane, asa cum vedeam in filme in copilarie sau ca in reclama la parfumul Miss Dior.

De cele mai multe ori recunoasterea inspiratiei este instantanee, nu are nevoie de germinare. Probabil forma ei cea mai comuna, dar una din cele mai intense, e le coup de foudre, indragostirea fulgeratoare.

Exista si o forma mai discreta; cateodata iti dai seama dupa ani ca ai fost inspirat. Inspiratia a carei revelatii o ai peste mult timp e cea mai persistenta ca efecte. S-a strans strop cu strop, pana a atins o masa critica si s-a produs declicul. Probabil multe idei geniale s-au nascut asa, ca si multe alegeri importante din vietile noastre (simtim cateodata asta fara sa putem argumenta).

Ar mai fi o distinctie: exista o forma minora a inspiratiei (care e doar o stare de bine) si o forma majora. In prima categorie intra placerea data de lucrurile frumoase (pantofi, bijuterii, mobila etc). In forma majora intra ceva mult mai serios: vartejul produs de obiectul inspiratiei e destabilizator, life changing.

Inspiratia e o forma de admiratie, dar mult mai intensa. Simti ca ai descoperit ceva extraordinar care te transfigureaza pe moment sau te schimba pe termen lung. Forma totala a inspiratiei nu culmineaza ideatic, ci pragmatic. Inspiratia ne schimba la propriu, in manifestarile exterioare, nu doar in trairi.

Acum inspiratia e o valoare in sine poate mai mult decat altadata; o cautam in oamenii din jur, in cei cu care facem cunostinta, in carti, filme, muzica si artisti de toate felurile. Dar, desi inflatia informativa e copioasa, parca nu mai avem timp de inspiratie adevarata. Mai nou, Google tine minte ce-am vizitat si ne returneaza rezultate care, prin familiaritatea indusa de motorul de cautare, probabil ne va limita capacitatea de a descoperi ceva nou si interesant.

Ce ma inspira pe mine: oameni de obicei foarte diferiti de mine si felul meu de a fi, carti (Thomas Mann, Kafka, Gunter Grass), muzica de toate felurile (absolut la 'inspiratia' de moment zic Jamiroquai, Bjork, Chopin, Nina Simone, Brahms, Radiohead, Billy Holiday, Charles Mingus, Kid Koala, Sonny Rollins, Lana del Rey – dincolo de toate controversele), filme (Quentin Tarantino, Luis Bunuel, Woody Allen, Monty Python, Eric Rohmer, Tsai Ming-Liang, Jim Jarmusch, Godard, John Cassavetes). In plus, acum sunt pe lista 'muzelor' pianistul Sviatoslav Richter si actorul Louis Garrel. Normal, ma inspira site-ul Postmodern si cum prinde aripi.

La capitolul inspiratie minora: am avut cateva luni in care ma inspirau prosoapele (am cumparat de toate culorile si marimile); ma inspira revista Vogue Paris, acum mult mai putin, si pisicile, probabil cineva s-a suparat deja pentru ca le-am incadrat la inspiratie minora.

Pe tine ce te inspira, ce-ti taie respiratia? Ce muza ai sau ai avut? Unde si cum cauti inspiratia? Ce-ti place sa faci atat de mult incat simti ca te inspira si ii inspira pe cei din jur? 

Update aprilie 2012: apropo de inspiratia minora, site-ul Pinterest face o treaba minunata, are mii, poate milioane, de fotografii cu tema arta, arhitectura, design si fashion care sigur te vor inspira.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here