Hitchcock – cu Hitch pe platourile de filmare

0
930

Modul de lucru al lui Alfred Hitchcock ar fi putut sta sub motto-ul scopul scuză mijloacele. Metodele prin care își presa actorii, încercările de a le controla anumite alegeri și dezvoltarea de fixații pentru anumite actrițe pot fi ușor catalogate drept controversate. Pe de altă parte, obsesia lui pentru filmele și muzele lui poate fi văzută ca făcând parte din siajul unui mare talent.

Filmul biografic Hitchcock, în care rolul lui Hitch e interpretat corect de Anthony Hopkins,prezintă contextul dificil în care s-a născut cel mai de succes film al regizorului, Psycho. Proiectând în trecut imaginea pe care o avem acum despre Hitchcock, idiosincrasiile regizorului plus lupta pentru finanțarea filmului par neverosimile. 

Pe lângă această temă, filmul este vădit construit pentru a dramatiza relația de muncă și afectivă dintre Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins) și soția lui Alma (Helen Mirren), dar această dimensiune rămâne pe plan secundar ca intensitate și punct de interes.

Filmul debutează cu un Alfred Hitchcock lipsit de inspirație pentru următorul proiect, după laurii primiți pentru North by Northwest. Hollywood-ul, pe care noutatea și riscul îl sperie, în timp ce repetiția înseamnă profit, nu se pliază pe ambițiile regizorului. Deși se entuziasmează pentru un roman considerat de mulți de prost gust la data respectivă – inspirat din faptele reale ale criminalului în serie Ed Gein – studioul Paramount refuză să finanțeze proiectul, ajungându-se la o înțelegere în care Hitchcock își finanțează singur pelicula, studioului revenindu-i obligația de a-l distribui. 

Simultan, urmărim relația regizorului cu soția lui Alma, care i-a stat alături pe plan personal și profesional în toată cariera. Alma a contribuit în măsură considerabilă inclusiv la editarea producțiilor lui Hitchcock, deopotrivă în termeni de scenariu și montaj. Dacă filmul informează că marca Hitchcock se datorează și muncii soției sale, Hitchcock nu pătrunde însă îndeajuns în nuanțele relației cuplului. 

Cum spuneam, filmul prezintă câteva din excentricitățile pentru care a fost cunoscut regizorul, dar nu în aceeași lumină ca filmul HBO The Girl, în care Hitchcock este prezentat ca obsedat de una din actrițele lui fetiș, Tippi Hedren. Din cauza refuzului avansurilor lui, Hedren își încheia cariera după ultimul film în care e distribuită de Hitchcock, Marnie. În Hitchcock, temele voyeurismului sau viziunile cu ucigașul Ed Gein pe care le-ar fi avut Hitch sunt înfățișate cu grija de a nu isca controverse.

Deși fugitiv explorate laturile mai profunde ale personalității regizorului, ca și nuanțele relației cu Alma, Hitchcock creionează o bună imagine de ansamblu despre ceea ce a însemnat Psycho din spatele camerelor de filmare, un film special atât ca rezultat, cât și ca producție.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here