Habemus Papam


Premiera: 03 February 2012
0
644

Habemus Papam este noul film semnat de regizorul si actorul italian Nanni Moretti.

Spre deosebire de filmele lui trecute, Camera fiului (pentru care a primit in 2001 Palme d'Or) si Il Caimano (un film-manifest impotriva lui Silvio Berlusconi), in care isi asuma o pozitie de activist politic de stanga, in Habemus Papam, desi te astepti la aceeasi abordare, Moretti incearca un gen mai usor: o comedie (dar si drama) imbracata in haine foarte serioase, de cardinal catolic.

Habemus Papam este o rescriere contrafactuala a istoriei, in genul in care Inglorious Basterds rescrie finalul lui Hitler, doar ca stilul lui Moretti nu este plin de trimiteri cinematografice.

Filmul descrie organizarea conclavului de cardinali pentru alegerea noului Pontif, dupa moartea ultimului papa. Surprinzator, cardinalul Melville este ales pentru pozitie. Imediat dupa vot si dupa acceptarea rolului, Melville incepe sa aiba dubii legate de capacitatea lui de a se ridica la inaltimea sarcinii. In timp ce Melville incearca psihoterapie si isi analizeaza viata, cardinalii, care nu au voie sa comunice cu exteriorul pana la anuntul oficial al numelui noului papa, joaca intr-un campionat de volei organizat ad-hoc la Vatican.

Filmul este fantastic de delicat si este cat se poate de distractiv, iar Michel Piccoli (actor fetis al cinemaului francez din anii '60) in rolul noului Pontif transmite toata starea de dubitativitate la care te-ai astepta din partea unui om ajuns departe in viata, aproape de crepuscul, atins de semne de intrebare majore legate de alegerile facute. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here