Gustav Klimt – maestru al erotismului

0
2145

Se implinesc 150 de ani de la nasterea pictorului austriac Gustav Klimt, reprezentant al simbolismului si al Secesiunii vieneze, varianta austriaca a Art Nouveau-lui.

Cel mai important subiect al lui Gustav Klimt este corpul feminin, erotismul picturilor lui fiind trasatura cea mai evidenta. A fost numit de unii critici "un mare voyeur". Pe langa sexualitatea picturilor lui, Klimt este cunoscut pentru pretiozitatea stilului, picturile lui fiind de multe ori incarcate cu decoratiuni aurii si alte adaugiri "ca de bijutier". Vezi mai jos o galerie de picturi semnate Klimt.

Azi Klimt este unul din cei mai populari pictori, stilul si lucrarile lui fiind usor identificate, in aceeasi masura cu cele ale lui Andy Warhol, Picasso sau Dali. Ramane insa incert daca poate sta alaturi ca relevanta in istoria artei alaturi de alti reprezentanti ai modernismului ca Duchamp si Magritte

Am ales sa detaliem una din picturile lui Klimt. Pe langa picturi foarte cunoscute precum Sarutul si Danae, se numara si friza lui Beethoven, pictura de mari dimensiuni a lui Klimt din Casa Secesiunii, realizata cu ocazia celei de a XIV-a expozitii realizate de aceasta miscare artistica. Pictura lui Klimt avea ca intentie un omagiu adus geniului singuratic al lui Beethoven, pictura intinzandu-se pe peretii unei camere in care central "trona" sculptura lui Beethoven (semnata de Max Klinger).

Friza lui Beethoven face o trimitere directa la corul final din Simfonia IXa de Beethoven si la Oda Bucuriei, tema centrala a frizei fiind mantuirea slabiciunilor omenesti prin arta si dragoste. Poti vedea doua videoclipuri de prezentare mai jos.

Friza incepe cu "geniile", spiritele in cautarea Pamantului, care il intalnesc pe puternicul Typhoeus, cele trei meduze si personificarea bolii, nebuniei, mortii, dorintei si desfraului. Cel care ne va salva de aceste slabiciuni este "the knight in shining armour", cavalerul binelui plin de simpatie si generozitate pentru suferintele umane. Calatoria frizei se incheie in descoperirea bucuriei prin arta si sarut, metafora a intimitatii si iubirii.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here