Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război


Cand: 02 Dec - 27 Jan 2013
0
639

De pe 2 decembrie 2012 până pe 27 ianuarie poți vizita la MNAR expoziția Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele și fotografia de război, organizată în colaborare cu Institutul Cervantes. Expoziția are la bază cele 82 de gravuri din seria Dezastrele războiuluirealizată de Goya între 1810 și 1820, ca o relatare a Războiului spaniol de independență (1808-1814). 

Pictorul celebrului 3 mai 1808 a fost cel care a "brevetat" o asemenea abordare jurnalistică pentru tragedia reprezentată de război și stilul lui expresiv dar golit de romantism se potrivește perfect cu dimensiunea emoțională a subiectului.

Autorul a refuzat să fie părtinitor, atrocitățile comise de ambele părți fiind surprinse în mod egal, drept urmare putem vedea în seria de gravuri o declarație generală privind natura războiului.  

În expoziţie gravurile sunt grupate pe şapte teme majore: frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, ipostaze ale femeii în război şi perioada de după război – o critică la adresa regimului absolutist instaurat de regele Ferdinand al VII-lea.

Pentru a universaliza denunțul pictorului, alături de lucrările lui sunt expuse fotografii din timpul Războiului civil spaniol, corespunzând organizării tematice alese de Goya. Acestea aparțin atât unor nume mari ca Robert Capa, David Seymour, Gerda Taro, August­ Centelles sau Alfonso Sanchez cât și unor necunoscuți.  

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here