Google and the World Brain

0
646

Documentarul lui Ben Lewis, Google and the Brain World aduce în discuție proiectul ambițios, dar și controversat, al companiei Google, care își propune să scaneze fiecare carte din lume pentru a le pune la dispoziția utilizatorilor într-o ’’librărie pentru omenire’’.

Deși ideea nu sună rău deloc, documentarul încearcă să demonstreze că proiectul nu este pe atât de altruist pe cât pare. Mulți vin cu argumente solide împotriva acestei idei, acuzând compania de furt la scară modială sau de încercarea de a monopoliza întreaga moștenire culturală a omenirii. Etica proiectului este pusă sub semnul întrebării, ținând cont și de faptul că noțiunea de ’’drept de autor’’ ar dispărea prin permiterea accesului gratuit al oricărei persoane. Pe lângă acest lucru, Google ar folosi toate cărțile digitizate pentru a-și îmbunătați algoritmii de căutare și pentru a crește profitul propriei afaceri.

Documentarul s-a numărat printre selecțiile oficiale de la Festivalul de Film de la Sundance anul acesta, iar criticii apreciază că are șanse reale de a ajunge și pe lista de la Oscaruri în 2014.  

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here