Good Bye, Lenin! – adio, dar ramai cu mine

0
2783

1989. Anul cu rezonanță în istoria recentă a țărilor est-europene. Zidul Berlinului se prăbușește. Libertatea se manifestă fără rețineri. Capitalismul preia puterea. Democrația face legea. Dar, în timp ce pentru unii acest lucru înseamnă o schimbare majoră în bine, pentru alții reprezintă o mare problemă.

Good Bye, Lenin! este povestea lui Alex (Daniel Brühl), un tânăr locuitor al Germaniei de Est, care îi ascunde mamei sale cel mai semnificativ eveniment al ultimilor zeci de ani. Christine (Katrin Saß), o susținătoare ferventă a patriei socialiste, se află în comă de-a lungul evenimentelor din ’89. După opt luni se trezește, însă trebuie ferită de orice supărare, iar vestea destrămării socialismului ar putea reprezenta un adevărat șoc, ce poate deveni fatal. De aceea, Alex (Daniel Brühl) și sora lui, Ariane (Maria Simon) mută munții din loc pentru a reproduce în dormitorul mamei imaginea RDG-ului.

Filmul reușește să te introducă în atmosfera Berlinului de Est, prin imaginea posomorâtă a orașului, cu clădiri neîngrijite și derăpănate, cu zgomotul de motor al mașinilor Trabant și cu imaginea grănicerilor ce se asigură că nimeni nu depașește hotarul ‘’preaiubitei’’ patrii.

Eforturile lui Alex (Daniel Brühl) de a întreține iluzia mamei sunt demne de admirat. Caută etichete și ambalaje vechi pentru a le înlocui pe cele ale produselor vest-germane care au invadat piața, plătește câțiva copii pentru a poza  în pionieri și pentru a cânta melodii patriotice și își convinge chiar și vecinii să intre în jocul lui. Iar pentru ca totul să pară cât mai credibil, mizează pe ambițiile de regizor ale prietenului său, Denis (Florian Lukas), pentru a înregistra emisiuni de știri false.   

Unele întâmplari par puțin exagerate. De exemplu, atunci când Christine (Katrin Saß) vede un panou publicitar al celor de la Coca-Cola, începe să își pună întrebări. Alex (Daniel Brühl) se vede nevoit să ia măsuri și cu ajutorul lui Denis (Florian Lukas), face un reportaj despre problemele economice din Vest. Astfel, Christine (Katrin Saß) află că producția de Coca-Cola a fost mutată în Est, unde, conform reportajului, a fost inventată, de fapt, rețeta pentru băutură. Oricum, ideea în sine, aceea de a feri pe cineva de orice contact exterior și de a crea un univers total diferit față de cotidian, nu este deloc realistă. Însă maniera comică și emoționantă în care este construită povestea te face să nici nu-ți mai pese de acest lucru. Te uiți pentru ca îți face plăcere și nu neapărat pentru că ești interesat de logica întâmplărilor.

Scenariul nu ocolește nici poveștile de dragoste. Între Alex (Daniel Brühl) și Lara (Chulpan Khamatova), asistenta mamei sale, se înfiripă o relație de iubire marcată de o nebunie juvenilă și de bucuria de a trăi într-o lume liberă. Regizorul Wolfgang Becker știe să dozeze aparițiile acestei povești, astfel încât filmul să nu devină o comedie romantică, ci suficient încât să îți transmită o stare de visare.   

Good Bye, Lenin! oferă o perspectivă asupra vieții din Europa de Est de la sfârșitul aniilor ’90, însă cum la baza filmului stă mai mult o idee de ordin moral, decât una de ordin politic, povestea devine una simpatică, căreia merită să îi acorzi două ore. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentConcert Iron Maiden & Anthrax
Următorul articolAsteptandu-l pe Godot
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here