Game Change, ce se ascunde in spatele mastii de politician

0
874

Filmele cu subiecte politice au existat încă de la începutul cinematografului, de la lansarea peliculei Nașterea unei națiuni, în 1915. A urmat apoi, în 1940, The Great Dictator, al unicului Charlie Chaplin. Acest gen pare să se alimenteze neîntrerupt cu subiecte de interes larg, de la scandalul Watergate, în All the President's Men, la satire despre imaginea politicienilor, precum în Wag the Dog, ajungând la cele despre campaniile electorale, ca în The Ides of March. Aceasta din urmă este și tema lui Game Change, filmul care a câștigat Globul de Aur de anul acesta pentru categoria cea mai bună miniserie sau film TV, concurând cu Political Animals, o alta peliculă politică.

Filmul respectă îndeaproape cartea Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime, semnată de jurnaliștii politici John Heilemann și Mark Halperin. Game Change prezintă povestea lui Steve Schmidt, interpretat în film de actorul Woody Harrelson (nominalizat la Globurile de Aur și la Premiile Emmy), consultantul politic care l-a convins pe John McCain (Ed Harris – câștigător al Globului de Aur pentru rol) de nevoia unei schimbări în campania sa: mai precis candidatura guvernatoarei de Alaska, Sarah Palin, pentru postul de vicepreședinte.

Schimdt realizează însă repede că a făcut o greșeală care ar putea să îi fie fatală: Palin nu are niciun dram de profesionalism, nu are cunoștințe de bază, dar care spune mereu ce gândește. Asta chiar dacă, nu de puține ori, părerile ei vin în contradicție cu cele exprimate de McCain. 

 

 

Filmul lui Jay Roach – premiul Emmy pentru cea mai bună regie cu Game Change – este mai echilibrat decât mă așteptam. Chiar dacă sunt prezentate desele momente în care Palin dă dovadă de lipse de cunoștiințe în istorie, politică externă, etc nu sunt ascunse calitățile oratorice ale guvernatoarei statului Alaska și capacitatea acesteia de a relaționa cu mulțimile. 

De asemenea, ca mai toate producțiile semnate de HBO, Game Changeare parte de o distribuție foarte bună, în frunte cu Julianne Moore care a reușit s-o portretizeze cu mare finețe pe Sarah Palin, rol pentru care a câștigat un premiu Emmy și un Glob de Aur. Moore a creat un personaj care trece de la entuziasmul de a fi parte dintr-o campanie prezidențială, la politicianul naiv care este îngrozit de lupta în care a fost aruncat și până la egocentristul îmbătat de putere.

 

 

 

Cu toate astea, filmul nu reușește să iasă din capcana de a-l portretiza pe John McCain ca omul onest care nu își dorea altceva decât să se pună în slujba țarii pe care a apărat-o atunci când a fost pe front și care ar vrea să aibă o campanie prezidențială fară să își denigreze adversarul. Această postură atât de aproape de perfecțiune se vede în film și în momentul în care, presat de consilierii săi să dea drumul informației despre prietenia dintre Obama și pastorul Jeremiah Wright, McCain refuză, invocând zvonurile oribile despre fiica sa adoptată care au apărut în lupta pe care a dus-o cu Bush, în campania din 2000. Ce nu se spune în film este faptul că, opt ani mai târziu, McCain a angajat o mare parte din membrii acelei echipe.

Game Change nu vorbește nici despre cum se guvernează o țară și nici despre tacticile sau strategiile dintr-o campanie electorală, ci despre jocul din spatele ei și despre încrederea ca factor primordial într-o cursă electorală.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here