Frailty – La limita dintre credinta si psihoza

0
1070

   ,, Ne jucăm de-a eroii pentru că suntem lași; și de-a sfinții pentru că suntem răi. Ne jucăm de-a asasinii pentru că murim de dorința de a ne omorî aproapele",  mi-au răsunat în minte cuvintele lui Jean Paul Sartre  în timp ce urmăream concluzia filmului. Frailty, conform traducerii din dicționar, înseamna fragilitate a caracterului, o persoana slabă de înger sau un individ ce poate fi împins cu ușurinta către comiterea unor fapte imorale.

 

În cazul nostru reprezintă si titlul debutului regizoral din 2001 al actorului Bill Paxton, cunoscut pentru interpretarile sale din celebrele Apollo 13, Aliens, Titanic sau Twister, dar și din serialul apreciat de critici, Big Love. Impresia inițială pe care ți-o lasă lungmetrajul său este comparabilă cu cea a unui produs cu ambalaj de categorie inferioară ce la prima sa utilizare descoperi că are de fapt un continut de o calitate competitiva. Culmea, de vină nu este Matthew McConaughey ce ocupă rolul principal într-unul din puținele filme serioase pe care le mai nimerea în pauzele dintre frecventele comedii romantice de divizia B. Paxton transforma constient si subtil creația sa în calul pe care nu a pariat nimeni, dar iese triumfător.

 

Scena de început ne pregatește tonul sumbru ce învăluie povestea odată cu apariția misteriosului personaj Fenton Meiks (McConaughey) care aparent, dorește să scape de o povară sufletească și un secret familial bine păstrat de-a lungul anilor. Astfel, incepe spovedania puțin stranie in fața unui agent FBI. De ce acum și de ce tocmai acelui agent? Conform spuselor sale membrii familiei erau decedați (o situație mult prea favorabilă pentru al nostru Fenton, mi-am spus eu). Cat despre relevanța declarației, se pare că tatăl  lui (Paxton), un adevarat religios fanatic, ar fi fost principalul responsabil pentru crearea criminalului in serie supranumit ,, Mana lui Dumnezeu”, mai exact fratele lui Fenton, iar agentul Wesley Doyle conducea ancheta.

 

Și aici, ca și în alte filme psihologice de referință este folosită inteligent tehnica expunerii firului narativ din perspectiva unui tip de personaj îndoielnic, astfel rațiunea te îndeamnă să nu crezi tot ce urmează să vezi. Misiune ce se va dovedi destul de dificilă din clipa în care îți scoate ochii cu scene extrem de sinistre în care tatăl copiilor, convins că viziunea lui Dumnezeu care îl alege cu misiunea de a distruge demonii în forma umană este reală, începe a-și pune în aplicare planul divin sub ochii ingroziți ai celor mici. Traducerea titlului folosită la noi a fost Înger și Demon, când mai potrivit ar fi fost tradus sub formă de întrebare, ,, Înger sau Demon?”.

 

Îmbracat în haine de thriller psihologic ambițios, Frailty atacă îndrăzneț un subiect tabu ca religia (chiar tema de bază a filmului) si îți va testa credința mai ceva decât au reușit producțiile despre Iisus. Morbiditatea treptat si eficient instalata în poveste se datoreaza unor procedee vizuale similare cu cele ale scriitorului Stephen King (omul capabil de cele mai întunecate cosmaruri). Păstrați această imagine în minte si îndepărtați supranaturalul din ecuație. Veți rămâne cu un film traumatizant si realitatea ca astfel de cazuri se pot întâmpla oricand în provincie sau orașe mai mici.

 

O scenă aparte ce scoate la suprafață adevărata morală cu care ar trebui sa rămânem de aici e prezentată într-o emisiune educativă religioasă și spune că Dumnezeu nu te obligă sa faci nimic, El doar îți prezintă opțiunile și datoria ta  este să alegi ceea ce consideri că e just.

Daca aveți impresia că ați înțeles deznodământul din impresiile oferite mai sus, vă asteaptă o surpriză de proporții. Asta pentru ca e un film al cărui final a generat discuții intense între cinefili și nu degeaba apare frecvent în topurile celor mai bune filme horror sau al producțiilor cu cele mai mari twist-uri. Ca dovadă, eu nici acum nu pot spune cu certitudine că interpretarea mea asupra sfarșitului ar fi cea corecta. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here