Focus: Ronit Elkabetz – 4 filme

0
934
Unde: Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez, Bd. Dacia 77)

Cand: 06 Sep - 10 Sep 2017 Ora:19:00

Dacă îţi place să descoperi filme bune şi actori talentaţi din afara spaţiului occidental, îţi recomandăm patru filme israeliene, proiectate cu ocazia evenimentului Focus: Ronit Elkabetz. Aceste patru filme sunt incluse într-o retrospectivă dedicată actriţei israeliene Ronit Elkabetz. Ele pot fi văzute între 6 şi 10 septembrie 2017, la Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez).

Ronit Elkabetz este considerată una dintre cele mai bune actriţe şi regizoare ale ţării sale. Faima ei a depăşit graniţele Israelului odată cu apropierea de cinematografia franceză (Franţa devenind a doua ei casă). Rolurile interpretate au transformat-o într-un arhetip al femeii senzuale, vulnerabile şi totodată pline de resurse.

Unul dintre filmele incluse în retrospectivă este The Band’s Visit, regizat de Eran Kolirin. Acesta este unul dintre cei mai apreciaţi regizori israelieni la marile festivaluri, printre care şi Festivalul de la Cannes, unde a fost prezent şi cu filmul Beyond the Mountains and Hills. Tot la Cannes a fost prezentat şi The Band’s Visit. Filmul urmăreşte peripeţiile comice ale unei fanfare alcătuite din poliţişti egipteni, invitaţi să cânte la inaugurarea unui centru cultural arab din Israel. Artiştii se rătăcesc şi ajung în oraşul greşit.

The Band's Visit | Official Trailer (2007)

LYTE video

Poate unul dintre cele mai puternice roluri în care a fost distribuită Ronit Elkabetz este cel al lui Vivianne Amsalem, în trilogia regizată chiar de ea. Trilogia este alcătuită din filmele: Prendre Femme (Dilema lui Vivianne Amsalem), 7 zile  (Les 7 jours) şi Le proces de Vivianne Amsalem (Divorţul lui Vivianne Amsalem).

Trilogia prezintă dramele şi transformările unei soţii israeliene dintr-o familie tradiţionalistă. Relaţia acesteia cu soţul, rudele şi cutumele sunt prezentate într-o manieră satirică, profundă şi răscolitoare din punct de vedere psihologic. În Prendre Femme (Dilema lui Vivianne Amsalem) o vei vedea pe Ronit Elkabetz în rolul femeii care vrea să se despartă de soţul dominator şi rigid. Ea va încălca regulile familiei tradiţionaliste pentru a-şi găsi libertatea.

To Take A Wife Trailer

LYTE video

7 zile  (Les 7 jours) este o explorare a dinamicii familiale în timpul celor şapte zile de doliu (Shiv’ah). Conform tradiţiei evreieşti, în aceste zile rudele se reunesc în casa persoanei dispărute pentru a ţine doliul. Dar în familia lui Vivianne Amsalem, cele şapte zile devin un prilej pentru a fi scoase la suprafaţă secrete, reproşuri şi toate acele cuvinte dure, ţinute sub tăcere până atunci.

Trailer Les Sept Jours

LYTE video

În ultimul film al trilogiei -- Le proces de Vivianne Amsalem (Divorţul lui Vivianne Amsalem) – protagonista ajunge în etapa finală a separării de un soţ obtuz, de care nu o mai leagă nimic. Separarea trebuie să fie aprobată şi de rabini. Deşi îi sunt clare sentimentele lui Vivianne, soţul va născoci tot felul de tertipuri pentru a împiedica divorţul.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem Official Trailer #1 (2015) HD

LYTE video

Program:

Miercuri, 6 septembrie, ora 19:00The Band’s Visit

Vineri, 8 septembrie, ora 20:00Prendre Femme (Dilema lui Vivianne Amsalem)

Duminică, 10 septembrie, ora 18:007 zile  (Les 7 Jours)

Duminică, 10 septembrie, ora 20:30 Le Proces de Vivianne Amsalem (Divorţul lui Vivianne Amsalem)

Preţul unui bilet este de 15 lei. Biletele pot fi cumpărate online de pe Eventbook, din librăriile partenere – Kyralina şi Humanitas, dar şi de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.

Citeşte şi Iuda – Nevinovăţia trădătorului şi setea de cuvinte a lui Amos Oz

Shylock este numele meu – Dragostea de tată, onoarea fiicei şi iubitul străin de neam, între Veneţia imaginată de Shakespeare şi Anglia înaltei societăţi din zilele noastre

Iuda – Nevinovatia tradatorului si setea de cuvinte a lui Amos Oz

Shylock este numele meu – Dragostea de tata, onoarea fiicei si iubitul strain de neam, intre Venetia imaginata de Shakespeare si Anglia inaltei societati din zilele noastre

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here