FNT: Insula specială a Adei Milea si a lui Gellu Naum

0
594

InsulaAdei Milea (jucată la Festivalul Național de Teatru 2012) trimite la omul modern care socializează pe toate rețelele posibile dar, dincolo de forfota cotidiană, rămâne singur. Pe lângă tema profundă,  Ada Milea (chitară), Cristian Rigman (tobe) si actorii spectacolului transmit excelent comicul suprarealist si tonul destins al piesei lui Gellu Naum.

Insula se bazează pe povestea naufragiatului Robinson Crusoe ce se luptă cu singurătatea. În adaptarea sa, Naum îi păstrează inevitabil pe Robinson (jucat de Cătălin Herlo), pe cel care simbolizează alteritatea – sclavul Vineri  devenit in timp camaradul lui Robinson, plus alte personaje cu ale căror povești Robinson intră în contact. 

 

sursa: Nicu Cherciu
 

Dramaturgul îşi construieşte personajele în stilul simbolisticii suprarealiste, iar comicul apare atunci când toate descoperă în timp că există un anumit grad de rudenie între ele. Retorica suprarealistă îmbină ratările, visele uitate cu instinctele sexuale bine ascunse undeva în inconștient şi gata să defuleze sub forma muzicii eliberatoare de orice constrângere marca Ada Milea.

Ilustrarea muzicală a replicilor, ritmul vioi şi antrenant al muzicii live combinate cu bucuria protagoniștilor de a interpreta și dansa rămân, fără doar și poate, atuul principal al spectacolului.  Ajutat de muzică şi într-un decor exotic realizat de Valentin Codoiu, spectacolul Adei Milea este irezistibil, depășind genul unei parodii savuroase. 

      

sursa: Nicu Cherciu
 

Ada Milea nu este la prima tentativă de a oferi o variantă muzicală a Insulei. În anul 2006, în Anglia, împreună cu Alexander Bălănescu, violonist și compozitor britanic de origine română, a realizat un spectacol exclusiv muzical pornind de la drama suprarealistă a lui Gellu Naum.

O altă tentativă a fost colaborarea pentru acelaşi spectacol cu Bobo Burlăcianu, de la Fără Zahăr. În ambele ipostaze, personajele lipseau, tot mesajul fiind pus pe umerii celor doi muzicieni. În spectacolul de la Teatrul Naţionale din Cluj există o distribuţie formată din actori care au oportunitatea de a-și pune în valoare vocile.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentGangster Squad
Următorul articolFaithless – Insomnia
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here