Filmul romanesc Pozitia copilului castiga Marele Premiu al Festivalului de la Berlin 2013

0
928

Deși ceremonia de decernare a premiilor Berlinalei din 2013 a început prin prezentarea filmului românesc aflat în competiție, Poziția copilului, nu am fost anunțați ca și câștigători nici la categoria Cel mai bun actor, nici la categoria Cea mai bună actriță – unde Luminița Gheorghiu era văzută cu șanse reale la premiu.

Premisa care s-a dovedit adevărată în ultimul anunț al membrilor juriului a fost că singurului film românesc aflat în competiție i s-a rezervat Marele Premiu al Festivalului, câștigând astfel Ursul de Aur 2013.  Cu premiera în România în data de 8 martie 2013, Poziția copilului în regia lui Călin Peter Netzer (Medalia de onoare – 2009 și Maria – 2003)aprofundează relația dintre o mamă posesivă (Luminița Gheorghiu) și fiul ei de 32 de ani (Bogdan Dumitrache). Mai multe detalii despre film aici.

Pe scenă a urcat parte din echipa care a lucrat la realizarea acestui film și, bineînțeles, producătoarea lui, Ada Solomon (cea care a produs de asemenea documentarul Capitalism – Rețeta noastră secretă și filmele de lung metraj Medalia de aur, Din dragoste cu cele mai bune intenții, Toată lumea din familia noastră, O lună în Tailanda). Ada Solomon a ținut un discurs foarte corect și coerent, punctând printre altele dificultățile de a face film în România și atenționând politicienii să acorde mai mult sprijin cinematografiei românești. De asemenea, a menționat-o pe actrița principală a filmului, Luminița Gheorghiu ca unul din argumentele cele mai puternice ale filmului în câștigarea premiului. 

Conform Hollywood Reporter, Poziția copilului se va lansa cu siguranță și la nivel internațional, asigurându-și la Berlin distribuitori de film din alte țări, ceea ce ar fi cu adevărat extraordinar, având în vedere că multe din filmele noastre au succes la Festivalurile de film dar nu prea fac vânzări.

Iată în continuare cele mai importante premii acordate la Berlinale în acest an:

 

Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu:

Jafar Panahi for “Pardé” (“Closed Curtain”).

 

Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor:

Nazif Mujic pentru rolul din An Episode in the Life of an Iron Picker!  în regia lui Danis Tanovic

 

Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriță

Paulina García pentru rolul din filmul “Gloria” în regia lui Sebastián Lelio

 

Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie:

David Gordon Green pentru filmul “Prince Avalanche

 

Ursul de Argint pentru deschiderea unor noi perspective în cinematografie – premiul Alfred Bauer  – în memoria creatorului festivalului:

“Vic+Flo ont vu un ours” (“Vic+Flo Saw a Bear”) în regia lui Denis Côté (Canada)

 

Ursul de Argint The Jury Grand Prix

“Epizoda u životu berača željeza” (“An Episode in the Life of an Iron Picker”) în regia lui Danis Tanović (Bosnia and Herzegovina/France/Slovenia)

 

Ursul de Aur, Marele Premiu al Festivalului de Film de la Berlin 2013 a fost câștigat, cum spuneam, de Poziția copilului

 

Mai multe detalii despre filmele câștigătoare și celelalte filme aflate în competiție găsești aici.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here