Filmul Ikarie XB 1 la Fiction Tuesdays (Centrul Ceh)

0
472
Unde: Centrul Ceh (Bucuresti)

Cand: 06 Mar 2018
Ora:20:00

În fiecare marţi, de la ora 20:00, timp de 6 săptămâni, la Centrul Ceh poţi vedea filme ce au marcat Noul Val Cehoslovac. Filmele au fost realizate în anii ’60, ’70 şi ’80. Seria proiecţiilor de sub umbrela Fiction Tuesdays a început pe 27 februarie, cu filmul Ferat Vampire. Pe 6 martie poţi vedea cel de-al doilea film din cadrul seriei. Este vorba despre SF-ul Ikarie XB 1, regizat de Jindřich Polák şi lansat în 1963. Intrarea este gratuită. Subtitrarea este în limba engleză.

Filmul a fost inspirat dintr-un roman scris de Stanislaw Lem şi este considerat o capodoperă a genului SF influenţat de utopia comunistă exprimată vizual prin futurismul tehnologic. La succesul filmului a contribuit şi coloana sonoră compusă de Zdeněk Liška, apreciat datorită modului în care a îmbinat avangarda cu influenţele muzicii electronice. Datorită acestui film, regizorul Jindřich Polák a fost considerat un pionier al filmului SF postbelic.

Acţiunea se petrece în anul 2163, când echipajul navei spaţiale Ikarie XB-1 (Ikarus XB-1) se îndreaptă spre misterioasa planetă albă care orbitează în jurul sistemului stelar Alpha Centauri. Pentru astronauţi, călătoria durează 28 de luni, însă timpul din spaţiu este diferit de cel de pe Terra, de aceea misiunea astronauţilor a durat de fapt 15 ani. Nu lipsesc aventurile ce includ pericolul nuclear reprezentat de întâlnirea cu o navă abandonată, care este de fapt o relicvă din secolul XX, nici stelele radioactive întunecate şi nici crizele existenţiale prin care trec astronauţii.

Citeşte şi 10 filme SF care te fac mai deştept

10 filme science-fiction care te fac mai destept

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here