Filmul “Ferat Vampire” la Fiction Tuesdays (Centrul Ceh)

0
823
Unde: Centrul Ceh (Str. Ion Ghica 11)

Cand: 27 Feb 2018
Ora:20:00

Dacă serile de luni de la Centrul Ceh sunt rezervate documentarelor (Documentary Mondays), timp de şase săptămâni, serile de marţi vor fi dedicate filmelor din Noul Val Cehoslovac, proiectate sub umbrela Fiction Tuesdays. Vei putea vedea filme din anii ’60, ’70 şi ’80 care au însemnat o schimbare de macaz în cinematografia cehoslovacă. Seria Fiction Tuesdays începe de pe 27 februarie, de la ora 20:00, cu pelicula Ferat Vampire. Intrarea este gratuită. Subtitrarea este în limba engleză.

Regizat de Juraj Herz în 1982, filmul Ferat Vampire este un horror adaptat la estetica filmelor SF din acea parioadă, căreia i s-au adăugat elementele unei satire la adresa fetişizării maşinilor sport. Vei vedea o poveste cu vampiri înlocuiţi de maşini ce folosesc sângele şoferilor pe post de combustibil, din care nu lipsesc decorurile futuriste şi detaliile asociate unui comic halucinant. Absurd, ironic şi plin de originalitate, acest hibrid cinematografic poate fi considerat o reinterpretare a genurilor SF şi gothic (titlul face aluzie la filmul-cult Nosferatu).

Ferat Vampire a devenit atât de popular datorită modului în care a interpretat obsesia pentru automobile încât prototipul folosit pentru maşina-vampir – Škoda 110 Super Sport – a fost denumit Škoda Super Sport ‘Ferat Vampir RSR’. Din păcate pentru cei pasionaţi de maşinile sport, modelul nu a mai ajuns la stadiul de producţie (în ciuda interesului manifstat de public după vizionarea filmului).

Regizorul Juraj Herz mai este cunoscut şi datorită adaptării în registrul gotic a poveştii Frumoasa şi Bestia (1982).

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here