Filmele nominalizate la premiile Oscar 2012

0
1036

Ieri s-au anuntat nominalizarile la Oscaruri, pornind speculatiile in privinta castigatorilor de pe 26 februarie.

Oscarurile sunt, imposibil de negat, cel mai mare eveniment live despre arta si industria filmelor (mai mult sau mai putin comerciale). Evident ca orice iubitor de film ar vrea sa se bucure de eveniment in cunostinta de cauza si sa isi formeze o parere despre filmele nominalizate, urmand sa comenteze la o cafea de ce ar alege The Artist si nu Hugo ca si cel mai bun film. Nu se va intampla pentru ca inca multe filme nominalizate nu au ajuns la noi pe ecrane. 

Ce farmec are sa faci statistici insipide: cum ca Hugo (regizat de Martin Scorsese, despre un copil orfan) si The Artist (un film absolut postmodern, care reface minutios si afectiv perioada filmului mut, fiind el insusi mut) au primit cele mai multe nominalizari, 11 si, respectiv, 10, atata timp cat nu ai putut sa le vezi? Nu prea are sens sa spui sec ca urmatoarele sase filme in ordinea numarului de nominalizari au fiecare, luate doua cate doua, 6, 5 si 4 nominalizari:

Moneyball (un film despre care am scris si noi, cu Brad Pitt, un fel de The Social Network al lui 2011) si War Horse (povestea unui cal si a stapanului lui in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, regizata de Steven Spielberg). Fiecare are 5 nominalizari.

The Descendants (premiat deja la Globurile de Aur pentru cel mai bun film, in timp ce George Clooney a luat Globul pentru cel mai bun actor) si The Girl With The Dragon Tatoo (un film de David Fincher si ecranizare a primului volum al trilogiei Millenium de Stieg Larsson), cu cate 4 nominalizari

Cate 3 nominalizari au Midnight in Paris, filmul lui Woody Allen discutat si de Postmodern aici, si The Help, un film despre rasism. Daca pe Midnight in Paris l-am recenzat pozitiv, The Help ni se pare grosso modo o gogoasa despre politically correctness

La Oscarul pentru cel mai bun film sunt nominalizate toate filmele de mai sus, cu exceptia The Girl With The Dragon Tatoo (de asteptat, pentru ca este un film politist si de suspans). Li se adauga celor sapte doua filme cu mai putine nominalizari per total, dar care se lupta totusi pentru titlul de cel mai bun film: Extremely Loud & Incredibly Close (regizat de Stephen Daldry, in care joaca Tom Hanks) si The Tree of Life (cu Brad Pitt, filmul castigator al Palm d'Or-ului in acest an la Cannes).

Daca tot facem statistici, sa ne uitam un pic si la actorii nominalizati. Facand abstractie daca nominalizarile sunt pentru rol principal sau secundar, ar fi de remarcat in primul rand legenda Max Von Sydow. Poate cele mai memorabile roluri realizate sunt cele din filmele lui Ingmar Bergman, mentorul sau. A jucat in Wild Strawberries, The Virgin Spring, dar este in primul rand cavalerul care joaca sah cu moartea in The Seventh Seal.

La 82 de ani Max Von Sidow este nominalizat pentru rolul secundar din Extremely Loud & Incredibly Close. Pe langa Von Sidow, mai sunt nominalizati Brad Pitt, Christopher Plummer, Gary Oldman, George Clooney si Nick Nolte. Mi-as fi dorit sa fie remarcat si Michael Fassbender.

Pentru rolul principal, ar fi frumos sa castige Oldman pentru ca merita de mult timp un Oscar. Dar si pentru ca face un rol foarte bun in Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Pentru rolul secundar, as balansa intre Max Von Sidow, cu un rol mut incredibil in Extremely Loud & Incredibly Close si Christopher Plummer, care, intr-adevar, face un rol impecabil in Beginners.

La actrite ar fi de remarcat Jessica Chastain (nominalizata pentru rolul secundar din The Help, dar anul trecut a mai jucat in inca cinci filme, printre care The Tree of Life si Coriolanus). Este aproape de nerecunoscut in trecerea de la un rol la altul.

Mai sunt nominalizate ( la categoria rol principal) Michelle Williams pentru portretizarea lui Marilyn Monroe in My Week With Marilyn, obisnuita Meryl Streep (care o interpreteaza pe Doamna de Fier in The Iron Lady) si  Glenn Close (care joaca rolul unei femei deghizate in barbat in Albert Nobbs). E o categorie dificila, greu de spus cine ti-ai dori sa castige. Dar pot sa spun ca ar fi fost meritorie si aparitia Miei Wasikowska intre nominalizate pentru rolul din Jane Eyre.

La categoria regie, erau de asteptat sa apara Martin Scorsese si Woody Allen. La scenariu sunt remarcate si Ides of March (pentru scenariu adaptat, filmul lui George Clooney) si Margin Call pentru scenariu original (Margin Call este filmul de debut al lui JC Chandor atat ca regizor, cat si ca scenarist).

Cum spuneam, multe din filmele nominalizate inca nu au rulat, multe probabil nici nu vor rula la noi. Asta pentru ca Romania nu conteaza ca piata cinematografica.  Piata biletelor de film a atins in 2011 mai putin de 30 milioane EUR sau 41 milioane USD. 46% din incasari au fost aduse de primele 20 de filme care au rulat, toate filme ultra-comerciale.

In momentul in care 20 de filme fac aproape jumatate din piata, iti dai seama cam care este proportia din venituri pe care romanii sunt dispusi sa o cheltuiasca pe bilete la film. Implicit, intelegi de ce multe filme (hollywoodiene, nu filme de autor europene) nu ajung in Romania. Vom face in curand o analiza comparativa a filmelor din box-office-ul american si romanesc in anul 2011. S-ar putea sa ajungem la concluzii interesante.

Poti urmari mai jos trailerele filmelor nominalizate pentru cel mai bun film, plus trailerul The Girl With The Dragon Tatoo.

Toate nominalizarile la premiile Oscar le gasesti aici.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here