Filmele de la Cannes, in premiera absoluta la Bucuresti

0
1268

Proiectul Les Films de Cannes à Bucarest se organizeaza in aceasta toamna la Bucuresti pentru a doua oara. Proiectiile vor avea loc la Cinema Studio si MTR. In cadrul evenimentului vei putea vedea filme alese pe spranceana din selectia Festivalului de la Cannes: 

Tandru si amuzant, Le Havre, o comedie-drama semnata de regizorul finlandez Aki Kaurismaki,  a sedus anul acesta jurnaliştii de la Cannes, care l-au aplaudat minute în şir la premieră şi l-au dat drept favorit la Palme d'Or.

Pelicula, care are premiera in Romania cu ocazia Les Films de Cannes à Bucarest, a obţinut premiul FIPRESCI (al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film) şi o menţiune specială din partea juriului ecumenic. Este propunerea Finlandei din acest an pentru premiile Oscar.

Mica bijuterie a lui Kaurismaki este o comedie despre prietenia dintre un bătrân artist şi un băieţel african imigrant, urmărit de poliţie, care încearcă să-şi regăsească mama.

Kaurismaki vede filmul ca prima parte dintr-o trilogie despre viata in porturi. Urmatoarele locatii pentru filmele din trilogie ar fi Spania si Germania.

 

Update 16 octombrie: desi anuntat, filmul nu se regaseste in programul final al festivalului. Chiar si asa, trebuie urmarit, poate apare si la noi candva.

Tot în premieră absolută în România, Les Films de Cannes à Bucarest aduce This Must Be the Place, primul film în limba engleză al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat în 2008 la Cannes cu Premiul Juriului pentru Il Divo).

Sean Penn se gaseste intr-o noua ipostaza provocatoare ca actor – machiat şi îmbrăcat pe modelul Robert Smith de la The Cure -, joacă rolul unui fost star rock care decide, atunci când tatăl său moare, să termine ceea ce el nu reuşise: să-l răzbune pentru o umilinţă pe care o suferise în timpul Holocaustului.

În distribuţie mai figurează Frances McDormand (Fargo, Burn After Reading, Raising Arizona), Harry Dean Stanton (Paris, Texas,   Alien), Kerry Condon, Judd Hirsch şi Eve Hewson, fiica lui Bono, solistul de la U2.

 

 

 Arirang, cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, va rula si el in premiera. Filmul a fost distins cu marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Cannes.

Arirang a fost filmat in intregime de regizor, in incercarea de a gasi raspunsul unor framantari artistice si umane. In 2008, cand filma Dream, actrita principala a fost la un pas de a-si pierde viata, fiind salvata in ultimul moment de Kim Ki-duk. Incidentul l-a afectat profund pe regizor. Arirang este jurnalul profund emotional prin care Ki-duk incearca sa defineasca sensul cinema-ului si al vietii.

Route Irish, un film semnat de Ken Loach, tratează războiul din Irak. Cum era de asteptat, a generat discuţii pe acest subiect la Cannes.

Regizorul britanic Ken Loach – premiat cu Palme d'Or pentru The Wind That Shakes the Barley(2006) – chestionează metodele brutale ale armatei, crimele comise în numele statului şi felul în care soldaţii tratează populaţia irakiană.

În film, un contractor privat în Irak încearcă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu prietenul său, mort în condiţii suspecte. Titlul filmului vine de la numele drumului  care leagă Zona Verde din Bagdad de aeroport.

Tot in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest va rula si The Tree of Life, filmul care a plecat cu Palme d'Or-ul in acest an de la Cannes, în regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş. Filmul a fost deja proiectat punctual in Romania, dar nu va fi distribuit in cinematografe, prin urmare este o ocazie destul de rara sa il vedeti.

Vor mai rula Melancholia, ultimul film al lui Lars Von Trier, pentru care Kristen Dunst a primit la Cannes anul acesta premiul pentru interpretare feminina, si Midnight in Paris, ultimul film al lui Woody Allen.

Les Films de Cannes à Bucarest  va fi întregit de o selecţie de filme româneşti care au ajuns la Cannes în ultimii zece ani.

Programul pe zile si ore al evenimentului, pe site-ul http://www.filmedefestival.ro.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here