Filmele anului 2014 – pentru ce mergem la cinema in 2014

0
792

Anul 2014 vine cu filme care promit să merite atenția. Indiferent dacă e vorba de filme subestimate din 2013 care câștigă tracțiune – The Immigrant sau All is Lost, de favoriții la Oscar – 12 Years A Slave, Her, American Hustle sau de propuneri cel puțin interesante din partea unor regizori precum Alejandro González Iñárritu (Biutiful, Babel), David Croneneberg (A Dangerous Method, Crash), Lars von Trier (Melancholia, Antichrist) – 2014 e extrem de ofertant. 

12 Years A Slave deschide lista premierelor lui 2014. Filmul reprezintă cea de-a treia colaborare între regizorul Steve McQueen și actorul Michael Fassbender și, în același timp, cea mai ambițioasă producție a cineastului britanic. Dacă în Hunger sau Shame estetica lui McQueen distrăgea atenția de la dimensiunea umană a filmului, în 12 Years A Slave viziunea regizorului servește mai bine povestea lui Solomon Northup, un negru liber vândut ca sclav. Distribuția este și ea excelentă: Chiwetel Ejiofor (Dancing on the Edge), Brad Pitt, Benedict Cumberbatch (Sherlock), Afre Woodard (Cross Creek), debutanta Lupita Nyong'o.

Cronologic, urmează premiera The Wolf Of Wall Street. Adaptare a romanului omonim al lui Jordan Belfort, filmul lui Martin Scorsese prezintă cele două fețe ale monedei: cum să o câștigi și cum să o pierzi. Leonardo DiCaprio apare în rolul pricipal, după ce Scorsese l-a mai distribuit de-a lungul anilor în alte patru filme – pe principiul if it ain't broke, don't fix it

Scorsese este cuvântul de ordine și pentru American Hustle. Nu fiindcă l-ar regiza el, ci fiindcă filmul lui David O. Russel pare o versiune light a lui Goodfellas. Russel își iubește actorii – distribuția lui nu surprinde niciodată: Amy Adams și Christian Bale din The Fighter, Jennifer Lawrence și Bradley Cooper din Silver Linings Playbook și, în plus, Jeremy Renner.

Pe Jeremy Renner îl vedem și în The Immigrant, lansat în 2013 la Cannes. Filmul lui James Gray sondează urmările mizeriei în triunghiul amoros dintre o imigrantă ilegală (Marion Cotillard), un proprietar de teatru de varietăți (Joaquin Phoenix) și un iluzionist (Renner). Joaquin Phoenix apare și în Her, regizat de Spike Jonze – un rol diametral opus celui din The Immigrant: un om care se îndrăgostește de o aplicație pe calculator, o oglindă a unei societăți alienate. 

Tot despre alienare este vorba și în August: Osage County. Un film despre familii disfuncționale, August poate părea o nouă scuză pentru a-i înmâna un Oscar lui Meryl Streep. Din cum arată trailerul, însă, Julia Roberts o bate pe Meryl – și la propriu și la figurat. 

Tot la început de an apare și Nymphomaniac, un film cu o campanie de promovare neobișnuită chiar și pentru Lars von Trier și cu o temă surprinzător de în ton cu „tendințele”, urmând în linia dictată de Shame, Don Jon, Thanks for Sharing, dar cu personaj feminin (Charlotte Gainsburg – preferata lui Trier): adicția de sex.

Vorbind de preferați, Wes Anderson reunește grupul obișnuit de actori atipici într-o comedie dramatică, sensibilă în frivolitatea ei. The Grand Budapest Hotel se anunță a fi o experiență bipolară, ca toate filmele lui Anderson. 

Începutul lui 2014 stă sub semnul filmelor de tip ensemble cast: American Hustle, August: Osage County și The Monuments Men – cel mai nou film regizat de George Clooney. Trupa recuperatorilor de artă din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial este întregită de Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman și Jean Dujardin.

O parte din filmele de la Cannes 2013 vin la noi pe ecrane în 2014: pe lângă The Immigrant, La Grande Belleza al regizorului Paolo Sorrentino (cunoscut pentru This Must Be The Place), fabula sumbră a lui Alex van Warmerdam, Borgman, și Jeune & Jolie al lui François Ozon. De o parte degradarea fizică și cinismul bătrâneții în interpretarea lui Toni Servillo, la polul opus inocența coruptă și curiozitatea tinereții în persoana actriței Marine Vacht.

Propuneri complet noi ne vin din partea regizorilor Darren AronofskyNoah, Christopher Nolan Interstellar, David CronenbergMaps To The Stars și Alejandro González Iñárritu Birdman.

Noah se prefigurează ca fiind o călătorie epică spre un nou început. Rămâne de văzut dacă actorii (excelenți de altfel) vor putea duce greutatea episodului biblic cu naturalețe. Interstellar a primit de curând un teaser trailer care face exact ce promite. It teases you. În film joacă Matthew McConaughey (o veste bună orientându-ne după ultimele lui roluri), Anne Hathaway și Jessica Chastain

Birdman și  Maps To The Stars au și ele puncte comune: industria filmului și actorii: o sondare a sistemului hollywoodian pentru Cronenberg și încercarea unui actor decăzut de a-și recăpăta gloria, în viziunea lui Iñárritu. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here