Fetisul lui Quentin Tarantino in 5 filme

0
2373

Ți-amintești discuția din Pulp Fiction dintre Vincent (John Travolta) și Jules (Samuel L. Jackson) despre cum unul dintre membrii bandei de mafioți a fost aruncat pe fereastră pentru că i-a masat picioarele Miei (Uma Thurman), soția șefului bandei? Așa a început totul. Pentru mulți dintre noi în Pulp Fiction am făcut cunoștință cu fetișul lui Tarantino pentru picioare feminine. Și, de atunci, au tot urmat scene și filme în care degetele de la picioare au fost filmate în cele mai "nerușinate" prim planuri. Tarantino n-a făcut niciodată un secret din fetișul lui, ci și la exhibat în majoritatea filmelor. Aproape că știi că este un Tarantino după scenele cu degetele de la picioare.

 

Death Proof (2007)

 

 

Filmul din anul 2007 este apogeul focusului lui Tarantino pentru picioare feminine. În primele nouă minute ale filmului practic vedem apetisantele picioare ale lui Jungle Julia întinse pe bancheta din spate a mașinii, cu tălpile ieșite pe fereastra laterală. Și nu doar pe ale ei, aproape nu există cadru în primele minute ale filmului fără priveliștea unor picioare din diverse unghiuri și în diverse poziții.

Cele trei prietene, Julia, Arlene și Shanna, trezesc interesul unui fost cascador (Kurt Russell) care are o sensibilitate pentru … picioare. Dar nu doar atât. Stuntman Mike este un criminal în serie care, după ce este atras la început de picioare, găsește plăcere în uciderea femeilor care îi plac în accidente de mașină. 

Dacă în celelalte filme tarantinești picioarele apar fugitiv în prim plan sau li se dedică o scenă, în Death Proof apariția lor nu se oprește la scena de deschidere. Dintre celelalte scene care implică și the foot fetish,  una dintre cele mai interesante este lap dance-ul uneia dintre fete. Arlene dansează pentru Mike în pantaloni scurți și încălțată în papuci flip-flops care îi lasă să se vadă degetele de la picioare, vopsite cu ojă roșie. În punctul culminant al dansului, Arlene își aruncă piciorul pe scaun, camera făcând un prim plan al degetelor drăgălașe poposite periculos sau ațâțâtor între picioarele lui Mike.

 

Jackie Brown (1997)

 

 

Una dintre cele mai explicite scene în care picioarele și degetele de la picioare sunt un personaj în sine în filmele lui Tarantino se găsește în Jackie Brown. Este prima scenă din filmografia lui în care nu doar se conversează despre picioare, ca în Pulp Fiction, ci chiar  "le vedem în acțiune". Bridget Fonda este pipița lui Samuel L. Jackson și îl primește în vizită pe Robert De Niro. După ce îi servește băutura, Bridget își cocoață pe masă frumoasele picioare, cu degete împodobite cu inele, și îi mângâie cu degetul mic marginea paharului.

 

Pulp Fiction (1994)

 

 

Discuția dintre John Travolta și Samuel L. Jackson despre importanța și semnificația  masajului picioarelor e neprețuită. Samuel L. Jackson se declară maestrul foot massage-ului, stăpânind o tehnică perfectă, și nu vede nimic senzual în masajul picioarelor. Doar își masează tot timpul mama… John Travolta este de cu totul altă părere, considerând că masajul picioarelor înseamnă jocul cu focul, mai ales dacă sunt picioarele nevestei șefului tău. Nu se compară cu sexul oral, dar are cu siguranță o semnificație sexuală, conform lui Vincent (John Travolta)…

Tot în Pulp Fiction, să nu uităm, Uma Thurman îl primește pe John desculță, iar noi o urmărim făcând cunoștință cu John cu prim plan pe picioarele ei, și nu pe întâlnirea față în față. Îi urmărim, de fapt, expresivitatea picioarelor. La fel, când cei doi participă la concursul de dans, Uma dansează desculță.

 

Kill Bill Vol. 1 (2003)

 

 

Nu scăpăm de picioarele Umei Thurman nici în Kill Bill, la aproape 10 ani distanță. De data asta e vorba de un prim plan al acestora după ce Uma fuge din spital și încearcă să își dezmorțească picioarele, după anestezie. Scena a fost destul de mult ironizată și, dacă nu ai habar de interesul lui Tarantino, care nu e neapărat rațional, în picioare feminine, aproape că nu înțelegi de ce durează atât de mult scena și de ce se dramatizează cu atâta minuție efortul Umei de a-și mișca degetele. Expresia folosită de Uma ca să-și încurajeze degetele: Wiggle your toe! face carieră în Statele Unite, unde chiar există Ziua Wiggle Your Toes, ce încurajează mișcarea "porcușorilor"/piggies, mereu chinuiți în pantofi și nebăgați în seamă…

 

Inglourious Basterds (2009)

 

 

După ce în Death Proof, cu doi ani în urmă, Tarantino își făcuse toate "poftele cinematografice" în materie de degete de picioare, tălpi, etc, în Inglourious Basterds se mai potolește. Dar nu în întregime, pentru că Diane Kruger nu poate fi împușcată decât în picior, ca, apoi, Brad Pitt să o chinuiască introducându-și degetul în plagă. În tot acest timp, Diane Kruger este întinsă pe masa de lucru a unui medic veterinar, așteptând să îi fie tratată rana.

Mai târziu, colonelul Landa (Christoph Waltz) descoperă că ea fusese trădătoarea, încălțând-o cu pantoful rămas la locul confruntării…

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here